Vasco da Gama egyik hajójának roncsait találták meg Omán partjainál

Vasco da Gama egyik hajójának roncsait találták meg Omán partjainál

Egy Vasco da Gamához kötődő 500 éves hajó roncsait fedezték fel Omán partjainál – közölték a héten a feltárási munkálatokban részt vevő régészek, akik egy rendkívül ritka érme felfedezéséről is beszámoltak.

Az Esmeraldának a portugál tengerész és felfedező egyik nagybátyja, Vicente Sodré volt a parancsnoka, aki a legénységgel együtt odaveszett, amikor a hajó 1503 májusában elsüllyedt egy erős viharban az Indiai-óceánon elterülő Hallanija sziget közelében.

A hajóroncsokat felkutató Blue Water Recoveries brit vállalat és az ománi örökségvédelmi és kulturális minisztérium emberei 2013-ban kezdték feltárni a sziget egy öbölszegletét. A szakemberek később megállapították, hogy a területen talált roncsok a régóta keresett Esmeraldáról származnak, amely egyike a da Gama második indiai útján viharban eltűnt két hajónak.

A tengerfenéken talált ágyúgolyók, kerámiák, egy harang és egyéb leletek között a búvárok felfedeztek egy rendkívül ritka ezüstérmét is (Indio), amelyből mindössze egyetlen másik példány létezéséről tudnak a világon. Az érmék 1499-ben, da Gama első Indiába vezető útját követően készültek, ami segített a roncs korának meghatározásában.

A régészek a The International Journal of Nautical Archaeology című folyóiratban számoltak be a felfedezésükről. Az ománi örökségvédelmi és kulturális minisztérium illetékese szerint a közel-keleti ország most először vett részt víz alatti régészeti munkálatokban.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »