Varsó már szervezkedik a brexit után

Külügyminiszteri találkozót szerveznek Varsóban azon 21 európai uniós tagország számára, amelyek nem vettek részt a hat alapító tagállam szombati berlini külügyminiszteri megbeszélésén – erősítette meg a PAP hírügynökségnek Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő.

A hírügynökséget korábban Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter arról tájékoztatta, hogy konzultációkat folytat egy olyan, hétfőn esedékes találkozó lehetőségéről, melyen az uniós külügyminiszterek a brexit utáni helyzetet tárgyalnák meg.

A PAP azon kérdésére válaszolva, hogy a varsói találkozóra az Európai Unió hat alapító tagjának külügyminisztereit is meghívták-e, Bochenek a német külügyminiszternek, Frank-Walter Steinmeiernek a hatok szombati találkozója után tett nyilatkozatára utalt, miszerint az uniós tagállamok „kisebb és nagyobb csoportokban találkozhatnak”.

„Találkozni különféle formátumokban lehet” – folytatta a szóvivő, hozzátéve: a lengyel vezetők úgy találták, érdemes azokkal is beszélni, akik a berlini egyeztetésen nem vettek részt.

A várható részvételt illetően a kormányszóvivő elmondta: a rövid határidőre való tekintettel „nehéz elvárni”, hogy minden meghívott miniszter el tud jönni Varsóba.

A találkozó lehetséges tartalmát illetően Bochenek elmondta: „annak a koncepciónak a körvonalairól” egyeztetnek, mely alapján az Európai Unió a brexit után működhet. Úgy vélte: Európa „erős alapokon kell, hogy épüljön”, mégpedig azokon az értékeken, „melyekről az uniós projekt kezdeményezői, köztük Robert Schuman beszéltek”.

„Olyan helyzetet kell megteremtenünk, hogy az EU szuverén államok uniójává váljék” – mondta a kormányszóvivő, hozzátéve: az Egyesült Királyság példája azt mutatja, hogy az európaiak „éppen ezt akarják”. „Az összes tagállamot partnerként kell kezelni, mert nincsenek olyan országok, melyek mások felől dönthetnének” – fejtette ki.

Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke pénteken elmondta: a brexitre adandó pozitív válasz az lenne, ha megreformálnák az EU-t, új európai alapszerződés kidolgozására van szükség. Hangsúlyozta: Lengyelországban „nem merült fel az EU-ból távozás gondolata”.

Andrzej Duda, a PiS soraiból megválasztott lengyel államfő szerint pedig a brit népszavazás eredménye arra inti az uniós vezetőket, hogy meg kell őrizni az EU egységét és összetartozását, és mindent meg kell tenni a dominóhatás elkerüléséért.

A hatok külügyminiszterei szombaton Berlinben egy közös közleményt adtak ki, miszerint „a különböző uniós tagországok nem egyforma elkötelezettséggel akarják a szorosabb európai egységet”, meg kell találni a módját annak, hogy „ezt jobban lehessen kezelni”. Kifejtették: komolyan veszik, hogy „az EU most tapasztalható működésével való elégedetlenség megnyilvánul társadalmaink egyes részeiben”, és azon vannak, hogy „az EU jobban működjön minden állampolgára érdekében”. A legfontosabb feladatuknak „az EU egységének megőrzését” tűzték ki.

A lengyel külügyminisztérium vasárnap azt közölte hivatalos honlapján, hogy Waszczykowski  Steinmeier német külügyminiszterrel is egyeztetett telefonon, a beszélgetés fő témája „az EU további működésének lehetséges forgatókönyvei” voltak. A telefonbeszélgetés során Waszczykowki arról tájékoztatta német kollégáját, hogy hétfő reggel Prágában részt vesz a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) külügyminiszteri egyeztetésén. A lengyel külügyi közlemény szerint a találkozón  Frank-Walter Steinmeier is jelen lesz. Varsó július 1-én veszi át Prágától a V4-ek soros elnökségét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »