Varsó keleti nyitása lendületben van

Varsó keleti nyitása lendületben van

Energetikai beruházásokról tárgyal majd Hszi Csin-ping a júniusban esedékes varsói látogatás során – nyilatkozta lapunknak egy lengyel kutatóintézet igazgatója. Magyarországot közben a kínai elnök továbbra sem ejti útba.

Történelmi jelentőségű Hszi Csin-ping kínai államfő júniusra időzített varsói látogatása – nyilatkozta lapunknak Radek Pyffel, a Lengyel–Ázsiai Kutatóközpont (Centrum Studiow Polska–Azja, CSPA) elnöke. A sinológussal a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóműhely Kína a globális kihívások tükrében címen megrendezett eseményén beszélgettünk, miután tegnapelőtt a lengyel külügy bejelentette: Hszi Csin-ping varsói látogatására június 19–21. között kerül majd sor.

Először fordult elő a két ország kapcsolatában, hogy egy év leforgása alatt két elnöki delegáció is látogatást tegyen – mondta Pyffel, hiszen tavaly novemberben Andrzej Duda államfő látogatott Pekingbe. Vélhetően a lengyel energetikai infrastruktúrahálózat felújítása lesz a fő téma. A kutatóközpont vezetője részleteket nem árult el, az elmondottak azonban összecsengenek a lapunk által 2014-ben közölt hírrel, miszerint kínai befektetők Lengyelországban gázvezeték-hálózatot építenének.

A látogatások ellenére exportunk jelentősen nem nőtt – folytatta, s hozzátette, a Kínából érkező működő tőke mértéke is alulmarad Magyarországéhoz képest. A hazánkba áramló kínai tőkéről kedden az Mno.hu is beszámolt. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő azonban úgy véli, ennek mértékét nem érdemes túlbecsülni.

A Magyarországon eddig befektetett hárommilliárd dollárból, közel kétmilliárdot a Borsodchem 2011-es megvásárlása tesz ki – mondta lapunknak Matura Tamás. A Corvinus egyetem tanára hozzátette, a magyar export mértéke az elmúlt két évben 17 százalékkal csökkent, s annak 92 százalékát a multik kivitele adja. Kérdésünkre, hogy Hszi Csin-ping korábbi belgrádi, prágai és a most soron következő varsói útjai mellett Magyarországot miért hanyagolja, azt válaszolta: ez a kérdés foglalkoztatja a szakértőket, egyes vélemények szerint a kínai elnök jelenleg a stratégiai partnerországokra fókuszál.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 26.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »