Várják a diákokat az új csíkszeredai kollégiumba

Várják a diákokat az új csíkszeredai kollégiumba

Százötven középiskolást tudnak elszállásolni Csíkszereda új kollégiumában, amely a Márton Áron Tehetséggondozó Központ nevet veszi fel.

marton-aron-kollegium-vn-005_or_b

A magyarországi támogatásból megépített vadonatúj létesítményt – amelyen már az utolsó simításokat végzik –, illetve az ezzel egyszerre felhúzott sportlelátót a tanév első napján, szeptember 12-én avatják fel. Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere tegnapi sajtótájékoztatóján rámutatott: a városi labdarúgópálya mellett felépített ingatlan Erdély egyik legkorszerűbb középiskolás kollégiuma lesz.

Az elnevezésről egyébként arra való tekintettel döntöttek, hogy Magyarország nemzetpolitikai államtitkársága Márton Áron-emlékévnek nyilvánította 2016-ot. Az elöljáró – aki a projekt menedzsere volt – azt is elmondta: a létesítmény 200 férőhelyes, ebből 150-et bocsátanak a diákok rendelkezésére, ötvenet pedig a Székelyföldi Labdarúgó-akadémia tagjainak tartanak fenn. A bentlakásban helyet kapó középiskolásoknak étkezést is biztosítanak, ez a szállással együtt havi 400 lejbe kerül. Mindegyik szobában internet-hozzáférést biztosítanak, Ráduly szerint pedig a feltételek és a körülmények egy háromcsillagos szálloda szintjén állnak. Hozzátette: már folyamatban van a személyzet alkalmazása.

Nem tudták átadni a Márton Áron Gimnáziumnak

A tehetséggondozó központot a Szent Kereszt-plébánia és a labdarúgó-akadémiát üzemeltető Futball Klub (FK) Csíkszereda fogja működtetni. Szondy Zoltán, az akadémia elnöke arról számolt be: az eredeti elképzelés szerint a létesítményt átadták volna a Márton Áron Gimnáziumnak, a kollégiumot így a csíkszeredai önkormányzat és a Hargita megyei tanfelügyelőség működtette volna – „mint közpénzből élő” intézmények. „Normális országban ez így is lett volna rendjén” – magyarázta Szondy, elmondása szerint viszont hosszas egyeztetés után kiderült, hogy ez nem fog működni, mert nem könnyű beépíteni valamit az állami rendszerbe úgy, hogy az mindenkinek megfeleljen.

„Talán nem lett volna jó vége, ha egy magyarországi közpénzből felépített épületet átadtunk volna a román oktatási minisztériumnak vagy az önkormányzatnak, hiszen láthattuk, milyen látványos változások mehetnek végbe rövid idő alatt. Ezért úgy láttuk jónak, ha a mi ügykezelésünkben marad a központ” – fogalmazott a fociakadémia elnöke, aki azonban nem adott további magyarázatot. Szondy kifejtette: nemcsak a Márton Áron Gimnázium tanulóit, hanem más középiskolákba járó, jól tanuló, kiváló magaviseletű diákokat is várnak a kollégiumba. „Szállás és étkezés mellett nevelést is kapnak itt a gyermekek” – hangsúlyozta.

Ötvennégy bentlakásszobát alakítottak ki

Az épület felépítése 3,8 millió euróba került, a bútorokért, berendezésekért és a közművesítésért további 700 ezer eurót kellett fizetni. Korábban szó volt arról, hogy a csíkszeredai önkormányzat fedezi a közművesítést, végül azonban ezt is az FK Csíkszereda vállalta. A kollégiumban többnyire belső munkálatok vannak még hátra. A sajtótájékoztató után Ráduly Róbert Kálmán körbevezette az ingatlanban a sajtó képviselőt.

A földszinten öltözők, a sportorvosi rendelő, edzőterem, rehabilitációs helyiség, étkezde, konyha, mosoda és szárító kapott helyet, a három emeleten pedig 54 bentlakásszobát, közösségi termeket, tanulószobákat alakítottak ki. A 975 férőhelyes lelátót az épület nyugati részén építették fel, a létesítményen két fémszerkezetes lépcsőt húztak fel a két oldalon, és egy vészkijáratot is létrehoztak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »