Varga: Magyarország a Valutaalap egyenrangú partnere

Magyarország tagországa, egyben egyenrangú partnere a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) – hangsúlyozta Varga Mihály a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki közleményében.

A közgyűlést követően kiadott közleményben a miniszter kiemelte: a magyar kormány IMF-hitelből ugyan, de a szervezet ajánlásaitól eltérő módon alakította át sikeresen a gazdaságot. A reformok eredményeit immár a valutaalap is elismeri, a korábbi kormányok által felvett hiteleket pedig idő előtt visszafizettük – hívta fel a figyelmet.

A közgyűlésen folytatott befektetői találkozókon Varga Mihály arról adott tájékoztatást, hogy a magyar gazdaság teljesítménye a 2013-as növekedési fordulat óta minden évben 3 százalék körüli értékkel emelkedett. Ugyanakkor a bővülés nem párosult a külső és a belső egyensúly megbomlásával, vagyis nem hitelfelvétel táplálta a magyar gazdaság felzárkózását.

A tárcavezető szerint a gazdasági teljesítmény növekedését jelzi az is, hogy 26 éve nem dolgoztak olyan sokan Magyarországon, mint most: a munkanélküliségi ráta hat év alatt 12 százalékról 5 százalék alá csökkent. A 2010-es kormányváltás óta több mint 667 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma, és a növekedés mintegy kétharmada a hazai versenyszférában következett be – emlékeztetett.

Az NGM közleménye tájékoztat arról, hogy a közgyűlés plenáris ülésszakán a Világbank Csoport elnöke, Jim Yong Kim hangsúlyozta: fokozott együttműködésre, a gazdasági integráció és a partneri viszonyok erősítésére van szükség annak érdekében, hogy a világgazdaság magasabb, ugyanakkor fenntartható és magas foglalkoztatási arányt biztosító növekedési pályára álljon.

Az IMF vezérigazgatója, Christine Lagarde kiemelte: a világgazdasági növekedés továbbra is gyengébb a vártnál, ennek ellensúlyozására ki kell terjeszteni a kereskedelmi kapcsolatokat, és a piacok megnyitásához szükséges szabályozási reformoknak ki kell terjedniük az új, digitális gazdaságra is – ismertette közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »