Váratlanul lemondott az osztrák kancellár

Váratlanul lemondott az osztrák kancellár

Faymann délután hivatalos formában is benyújtotta lemondását Heinz Fischer államfőnek, aki köszönetet mondott be a távozó kancellárnak hétéves munkájáért. Az államfő még a délután folyamán Reinhold Mitterlehner hivatalosan is az alkancellárt bízza meg az ügyek vitelével .

Bécs, 2016. május 9. Werner Faymann osztrák kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke Bécsben 2016. május 9-én, miután lemondott az összes tisztségéről. (MTI/EPA/Christian Bruner)

Az országnak és a pártnak is olyan vezetőre van szüksége, aki erős támogatottsággal bír – indokolta távozását Faymann az osztrák közszolgálati rádióban is bejátszott nyilatkozatában, amelyben kifejtette, hogy az SPÖ-n belül megcsappant eddigi jelentős támogatottsága.

A kancellár az SPÖ hétfő délutánra összehívott, előre meghirdetett országos elnökségi ülése előtt néhány órával jelentette be lemondását. Az elnökségi ülést a Faymann személyét és a szélsőjobboldallal való együttműködés kérdését, valamint a menekültválság kapcsán az általa követett irányvonalat ért, párton belüli bírálatok hatására hívták össze. Ennek ellenére még a hét végén is szinte biztosnak látszott, hogy a kancellár a helyén marad, így még a szociáldemokrata párton belül is meglepetést okozott Faymann bejelentése.

Lemondásakor elmondott beszédében az 56 éves kormányfő ismételten védelmébe vette fokozatosan szigorúbbá vált menekültpolitikáját és azt, hogy Bécs felhagyott a menekültek befogadását helyeslő “Willkommenskultur” folytatásával. “Felelőtlenség lett volna, ha nem vezetünk be saját intézkedéseket” – tette hozzá arra utalva, hogy az Európai Unió részéről kemény bírálatok érték az osztrák kormányt a menekültválság kapcsán alkalmazott egyoldalú lépései miatt.

Faymannt rendkívül meggyengítette a szociáldemokratáknak az osztrák elnökválasztás április 24-én lezajlott első fordulójában elszenvedett súlyos veresége is. A bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje, Norbert Hofer a szavazatok 35,1 százalékát, a zöldek jelöltje, Alexander Van der Bellen a voksok 21,3 százalékát szerezte meg, miközben a szociáldemokrata Rudolf Hundstofert csupán a szavazók 11,3 százaléka támogatta.

Így a második világháború óta első alkalommal fordulhat elő, hogy szociáldemokraták és a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) – amelyek 2008 óta nagykoalícióban együtt kormányoznak – nem vesznek részt az elnökválasztás május 22-re tervezett második fordulójában.

Miután a szociáldemokraták elveszítették az elnökválasztást, Faymannt egy május elsejei SPÖ-felvonuláson kifütyülték a résztvevők. Az Ausztriában jelentős befolyással bíró szakszervezetek, az SPÖ ifjúsági szárnya és a bécsi, valamint salzburgi központok helyi tisztségviselői korábban többször is távozásra szólították fel a kancellárt a menekültpolitikában végrehajtott fordulat miatt.

Mitterlehner szerint fontos, hogy “a munkát tekintve megőrizzék a stabilitást”. Az ÖVP elnöke leszögezte: szándékai szerint nem lesznek változások a kormány menekültügyi politikájában, ugyanis sikerült a kabinetben egy közös politikai irányvonalat, emellett egy világos törvényi szabályozást kialakítani e tekintetben. “Abból indulok ki, hogy ezt az irányvonalat változások nélkül folytatni fogjuk”.

Faymann pártelnöki tisztségét az SPÖ élén átmenetileg Michael Häupl bécsi polgármester veszi át – jelentették be hivatalosan.

Az SPÖ-n belül az egyik legfőbb kérdés, hogy hajlandóak-e a szociáldemokraták szövetségi szinten is együttműködni a jelentősen megerősödött szélsőjobboldallal. Ez eddig tartományi szinten elfogadott volt, szövetségi szinten azonban tabunak számított. Az ORF osztrák közszolgálati média értesülései szerint ez lehet az SPÖ hetvenfős, délután négy órára kitűzött elnökségi ülésének egyik kulcskérdése.

Az FPÖ főtitkára, Harald Vilimsky Twitteren megjelent üzenetében úgy vélekedett: “Szép nap Ausztria számára. Merkelnek is követnie kellene Faymannt”. A főtitkár a menekültügyi politikája miatt bírált Angela Merkel német kancellárra utalt kijelentésével.

A liberális NEOS párt vezetője, Matthias Strolz elmondta: Faymann lemondásában esélyt lát változásokra Ausztriában, illetve az SPÖ-ÖVP “hatalmi kartelljének” megtörésére. Szerinte nem a jelenlegi kormány újraindítására van szükség, hanem egy új kormány indulására. Strolz kijelentésével új választásokat szorgalmazott.

MTI

The post Váratlanul lemondott az osztrák kancellár appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »