Váratlan fordulat a Jobbik politizálásában

Váratlan fordulat a Jobbik politizálásában

Elemzők szerint váratlan fordulat állt be a Jobbik politizálásában azzal, hogy az ellenzéki párt elnöke kedden a letelepedési kötvény megszüntetését kérte a miniszterelnöktől az alkotmánymódosítás támogatásáért, hiszen egészen a közelmúltig úgy tűnt, megszavazzák a módosítást.

Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában azt mondta: a Jobbik „a semmiből” állt elő egy új feltétellel, noha korábban a párt kezdeményezte és próbálta napirenden tartani az alkotmánymódosítást.

Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője a műsorban felhívta a figyelmet: korábban Vona Gábor is arról beszélt, hogy a kötelező betelepítési kvóta elutasítását nemzeti ügyként kell kezelni, most pedig az látható, hogy éppen ő próbálja pártpolitikai kérdéssé tenni. Az elemző szerint a Jobbik fogást keres a témán, amelyben „alig volt hangja” az elmúlt másfél évben.

Lánczi Tamás szerint a Jobbik „casus bellit” keresett, amivel kirobbanthatja a vitát a kormánnyal és „kifarolhat” az alkotmánymódosításból. Aki ilyen feltételt támaszt, az valójában nem akarja megszavazni a módosítást – tette hozzá.

Szerinte az ellenzéki párt próbál „felkapaszkodni a politikai színpadra”, és ehhez minden eszközt megragad, akár azt is, hogy „megpróbálja szabotálni” az alaptörvény-módosítást.

Hírdetés

Fodor Csaba úgy értékelt: Vona Gábor részéről egy érdekes kísérlet indult el, aminek a hátterében az áll, hogy ha már a Fidesz-KDNP szavazótáborát a pártja nem tudja „megbolygatni”, akkor bizonyos politikai tömböknek próbál szimpatikusabb lenni, és „adja magát” a balliberális tábor vagy az abból kiábrándultak köre.

Jelezte: bár „szavakban” a nem szavazat mellett kampányolt a Jobbik, nem hatékonyan, mivel ahogy a népszavazás részvételi adataiból kiderül, ahol a párt az országos átlagnál jobban beágyazott, az országos átlagnál alacsonyabb volt a részvétel.

Lánczi Tamás megjegyezte: szerinte Vona Gábor keresi azokat a témákat, amelyekben a miniszterelnökkel tud konfliktusba kerülni, mert úgy véli, hogy ez őt erősíti. Feltette a kérdést: szabad-e egy ilyen fontos kérdésben, a migráció ügyében kockáztatni azért, hogy a Jobbik elnöke megmutathassa, képes „borsot törni” Orbán Viktor orra alá.

Jelezte: ezt rövid távú, taktikai szempontnak gondolja, amivel lehet, hogy a saját szavazóit össze is zavarja a pártelnök. Emlékeztetett arra, hogy Vona Gábor korábban hazaárulónak nevezte azokat, akik nem szavazzák meg feltétel nélkül az alkotmánymódosítást, ezt szerinte biztosan a fejére olvassák a kormánypártok.

Fodor Csaba felvetette: kérdés, hogy azok a jobbikosok hogyan reagálnak a pártnak erre a lépésére, akik nemzeti ügyként tekintenek a kvóta elutasítására, elbizonytalanodnak-e abban, hogy mit képvisel a pártjuk ebben a kérdésben.

Lánczi Tamás úgy összegzett: ha a Jobbik csak baloldali szavazókat akar gyűjteni, és ezért akar „kibújni” a módosítás megszavazása alól, akkor ki fog tartani a mostani álláspontja mellett, „ürügyeket fog találni”; de ha csak az volt a céljuk, hogy magukra irányítsák a média figyelmét, akkor végül születhet megegyezés.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »