Várad–Steaua pólócsata a medencén kívül is

Várad–Steaua pólócsata a medencén kívül is

Szabálytalannak tartja a Steaua katonai sportklubja, ahogyan a Nagyváradi VSK a szövetségi büró beleegyezése nélkül, mindössze a Román Vízilabda-szövetség (FRP) vezetőinek rábólintása után kért és kapott külföldi bírókat a két csapat bajnoki döntőjének harmadik és negyedik mérkőzésére. 

1vskste43_b(fotó: Christian Sandor/Facebook)

A bukaresti alakulat közleménye alapján a büró múlt heti ülésén erről nem tárgyaltak – Mihnea Alexandrescut és Mihai Bălănescut rendelték ki a váradi összecsapásokra. A sportági szövetség három nappal később – miután a sajtóból már értesültek a változásról – jelezte nekik, hogy a VSK igénylésére, az FRP közvetítésével az európai szövetség (LEN) a horvát Nenad Perist és Dragan Stampalját küldi bíráskodni a férfi élvonalbeli bajnokság döntőjének váradi találkozóira.

Az ezzel járó költségeket teljes egészében a házigazda vállalta magára, döntésük pedig nem véletlen, hiszen a címvédő, sorozatban kilencszeres bajnok Sebes-Körös-parti alakulat szerint a Bukarestben elvesztett két meccsük játékvezetőinek oroszlánrésze volt abban, hogy hátrányba kerültek az egyik fél harmadik győzelméig tartó fináléban.

A VSK elnöke, Florin Birta a Krónikának most leszögezte: mindenben szabályosan járnak el, ezért nem aggódik a fővárosiak támadásai miatt. „A Steauának az a problémája, hogy a külföldiek igazságosan bíráskodnak. Onnantól kezdve, hogy a LEN jóváhagyta a delegálást, a Steaua mondhat, amit akar” – hangsúlyozta a sportvezető.

Az említett fővárosi találkozókkal kapcsolatban egyébként a Steaua arra is panaszkodott a közleményben, hogy a váradiak válogatott pólósa, Tiberiu Negrean eltiltás nélkül „megúszta” azt, hogy a meccsen ököllel megütötte a steauás Alexandru Ghibant, majd pedig „tönkretette” a pálya széli időmérőket. A fegyelmi bizottság azonban nem találta bizonyítottnak a szándékosság vádját, az időmérők vízbe dobásával okozott kár értékéről pedig nem voltak pontos információik.

A testület 600 lejes pénzbírságot szabott ki a pólósra és jelezte, hogy az ügy rendezését az érintett felekre, azaz a „bakákra” és Negreanra bízza. A fair playt szorgalmazó Steaua ezt igazságtalanságnak tartja, Birtának viszont nem volt hozzáfűznivalója a történtekhez. „A fegyelmi bizottságnak kell döntenie, az pedig már meghozta az ítéletet” – szögezte le.

A bukaresti és a váradi vízilabdacsapatok közötti feszült viszony nem újkeletű: emlékezetes, hogy a vitatott játékvezetés miatt a Körös-partiak már a korábbi szezonokban is külföldi bírókat hívtak hazai meccseikre. Idén még Gojko Pjetlovics, a VSK válogatott szerb kapusa is úgy érezte, „mindenki arra törekszik, hogy elgáncsolja” az újabb címvédési kísérletüket.

Ezért is örült hétfő este, hogy 7-4-re győzve hazai pályán sikerült ledolgozniuk 2-1-re az összetettbeli hátrányukat. Rámutatott, mindezt úgy érték el, hogy Szabó Roland lázas volt, Gheorghe Dunca csapatkapitány pedig felfüggesztés miatt nem mártózhatott meg a medencében. „Ezután is úgy kell védekezzünk, ahogy most tettük” – magyarázta.

Kádár Kálmán edző tanítványai kedden játsszák otthon a finálé negyedik találkozóját a Steaua ellen (DigiSport, 17.45). Szükség esetén Bukarestben rendezik a trófea sorsáról döntő ötödik összecsapást.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »