Van még kiút a szíriai mészárlásból?

Van még kiút a szíriai mészárlásból – jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a szíriai helyzetet tárgyaló ülésén.

Az amerikai diplomácia vezetője hangsúlyozta: ahhoz, hogy megmentsék a hétfő este összeomlott, orosz–amerikai megegyezésen nyugvó legutóbbi szíriai tűzszünetet, a kulcsfontosságú területek közelében minden repülőgépnek a földön kell maradnia. Hozzátette: a szíriai légierő gépeinek meg kell tiltani azt, hogy az ellenzék által ellenőrzött területek felett átrepüljenek.

Kerry emellett felszólított minden érintett országot arra, hogy hagyjanak fel a tűzszünetet meghiúsítani próbáló harcoló felek támogatásával.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter felszólalásában azt mondta, jelenleg nem lehetséges az, hogy egyoldalúan felfüggesszék a harcokat Szíriában. Kifejtette: a szeptember 9-én létrejött tűzszüneti megállapodás csak akkor működhet, ha a konfliktusban érintett összes oldal azonos időben és párhuzamosan teszi meg a fegyvernyugváshoz szükséges lépéseket. „Más esetben semmi nem fog történni” – mondta.

A BT ülése az ENSZ segélykonvoját érő – értesülések szerint harci repülők általi – hétfő esti, Aleppó melletti támadás, valamint az amerikai légierő által szombaton szíriai kormánycsapatokra mért dajr ez-zauri légi csapások körül forgott.

Lavrov kijelentette, hogy a Dajr ez-Zaur város melletti légi csapások a tűzszünet égbekiáltó megsértését jelentették. Kerry azonban a történteket „szörnyű balesetnek” nevezte.

Az orosz külügyminiszter kitért az amerikai kollégájával kidolgozott tűzszüneti megállapodásra, és hangsúlyozta, hogy az egyezmény kikötötte: biztosítani kell a humanitárius segélyszállítmányok biztonságát az Aleppó városba vezető Castello úton. Mint mondta, ennek megfelelően a szíriai hadsereg megkezdte csapatai kivonását az út közeléből. Az ellenzéki erők azonban nem vonták ki csapataikat, mi több, tüzet nyitottak a szíriai hadseregre.

Lavrov sürgette egy, a szíriai terrorista csoportok nevét tartalmazó lista összeállítását. Közölte: Oroszország kész közzétenni az ENSZ-ben az orosz–amerikai tűzszüneti megállapodást, amely elsődleges célként jelöli meg a mérsékelt ellenzéki erők különválasztását az Iszlám Állam és a Dzsabhat Fatah as-Sam (korábban an-Nuszra Front) terrorszervezetektől. Az orosz külügyminiszter szavai szerint ennek az a célja, hogy hatékonyan biztosítsák a fegyvernyugvást, ellássák a humanitárius feladatokat, és megakadályozzák a terroristákat abban, hogy megússzák a büntetést.

Ben Rhodes, Barack Obama elnök helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója korábban közölte, hogy Washington Moszkvát tartja felelősnek az ENSZ-konvoj elleni légitámadásért. Az orosz külügyi tárca vezetője a BT ülésén azonban Moszkva álláspontját ismételte meg, miszerint az ENSZ-konvojt érő támadás helyszínének körzetében az an-Nuszra Front hajtott végre támadást. Ezzel összefüggésben alapos kivizsgálást sürgetett.

John Kerry a konvoj elleni támadással kapcsolatban kijelentette: a történtek megkérdőjelezik, hogy Oroszország és a damaszkuszi rezsim egyáltalán képes teljesíteni a tűzszünetben vállalt kötelezettségeit. Hozzátette: néha, amikor Lavrovot hallgatja, olyan, mintha egy „párhuzamos univerzumban” találná magát. „Állítólag ugyanazok a céljaink. Ezt már nemegyszer hallottam” – jegyezte meg.

Igor Konasenkov tábornok, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerdán azt mondta, hogy a segélyszállító teherautók elleni támadás idején egy amerikai, Predator típusú, pilóta nélküli repülő jelent meg a környéken. Jóllehet kedden azt állította, hogy a teherautókon nem látszanak lövedék okozta nyomok. Konasenkov szerdai közleményében hozzátette: Washington vádja kísérlet arra, hogy eltereljék a figyelmet a dajr ez-zauri légitámadásról.

Az ENSZ BT ülésén felszólaló Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter szankciókat sürgetett azokkal szemben, akik vegyi fegyvereket vetettek be a szíriai harcokban. Hangsúlyozta, hogy egy korábbi ENSZ-jelentés szerint a damaszkuszi rezsim legalább két, 2014 és 2015 között végrehajtott kémiai támadásért felelős. Emellett bejelentette, hogy a szíriai tűzszünet megfigyelésének egy új mechanizmusával állt elő, javaslatát szétküldte a BT-tagok között.

Pan Gimun ENSZ-főtitkár felszólította a BT tagjait, hogy használják fel befolyásukat a tűzszünet helyreállításához. Emellett azt sürgette, hogy biztosítsák a humanitárius segélyek eljutását Aleppóba és az ország más részeire, érjenek el repüléstilalmat a szíriai légierőre vonatkozóan, és lépjenek fel közösen a terrorszervezetek ellen. Mint mondta, ezek a lépések nyitnak utat a politikai párbeszéd előtt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »