Van magyarázat, hogy miért nincs nyomuk

Van magyarázat, hogy miért nincs nyomuk

A kettős állampolgárság a kormánypárti magyarázat a statisztikából hiányzó ukrajnai menekültekre. A parlament külügyi bizottságának elnöke úgy számol, hogy minden negyedik kárpátaljai magyar elhagyta Ukrajnát a háború miatt.

„Volt olyan is, hogy 55 ezren jelentkeztek segítségért, 14 ezer család regisztrált nálunk. Mostanra viszont a számuk jelentősen lecsökkent. Korábban egy nap pihenőnk sem volt, mert 100-150 családot kellett ellátnunk naponta. Most csak napi 30 ember jön, ezért heti három szabadnapunk is van” – mondja egy kijevi segélyközpont önkéntese.

A korábbi időszakban viszont nemcsak a segélyszolgálatokon, hanem a környező országokon is nagyobb volt a nyomás. A miniszterelnök néhány hete, a korábbi uniós csúcs után arról beszélt, hogy tömegek menekültek el Ukrajnából a háború elől.

„Lengyelországban a milliót közelíti az Ukrajnából odamentek száma, Csehországban meghaladta a százezret, és Magyarországon is elhagytuk már az ötvenet és közeledünk a százezerhez. Tehát bennünket egyszerre ér délről egy nagy néptömegmozgás, és közben a nehéz ukrajnai helyzet miatt keleti irányból is” – fogalmazott korábban Orbán Viktor.

Ezeknek a menekülteknek a magyar statisztikákban egyelőre nincs nyomuk. „A sötétben tapogatózunk mi is, tekintettel arra, hogy itt az adatoknak a begyűjtése nem egyszerű dolog” – közölte Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

A parlament külügyi bizottsága zárt ülésen hallgatta meg a magyar hírszerzés vezetőjének és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének beszámolóját az ukrajnai válságról.

„Ezzel kapcsolatban azt szeretném hangsúlyozni, hogy a honosítás folyamatának az eredményeképpen nagyon sok kárpátaljai magyar rendelkezik már állampolgársággal, és ezért a magyar nyilvántartásban való megjelenése egyáltalán nem szükségszerű, nem automatikus. Kárpátaljáról, minden kárpátaljai becslés szerint legalább 20-25 százalék kárpátaljai magyar hiányzik” – jegyezte meg Németh Zsolt.

Kárpátalján a legutóbbi ukrán népszámlálás adatai szerint 150 ezer magyar él.

„Ezek a számok, amelyeket miniszterelnök úr mondott, ezek még talán alulbecsült számok” – vélekedett Semjén Zsolt. A miniszterelnök helyettese szerint egyszerű az oka annak, hogy miért nincs nyomuk az ukrajnai menekülteknek.

„Ezeknek jelentős száma olyan kettős állampolgársággal rendelkező kárpátaljai magyar, akinek az eredeti állampolgársága ukrán, aki átjött Magyarországra, itt dolgozik, és ugyanúgy, mint ön vagy én, magyar életet él. És természetesen van olyan is, akinek nincsen kettős állampolgársága, ukrán állampolgár, de miután egyszerűsítettük, ezért magyar munkavállalási lehetősége van, és a határnak a magyar oldalán dolgozik” – mondta Semjén Zsolt.

A 2014 márciusában kirobbant ukrán válság óta 15 ezer új magyarországi lakcímet jegyeztek be. De ebben az összes Magyarországra költöző külföldi lakcíme benne van.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »