Van fogalma, mennyit ér egy riói arany?

Van fogalma, mennyit ér egy riói arany?

28 sportágban több mint 11 ezer olimpikon versengett Rióban az aranyérmekért. Nézzük meg a győztesek nyakába akasztott medálok paramétereit!

A TELJES MAGYAR RIÓI PROGRAM – KATTINTSON!

A Forbes profiljából fakadóan érthetően nem elsősorban sportszakmai szempontok szerint ír az olimpiáról. Egy friss cikkében a riói medáliákat, azok közül is elsősorban az aranyérmeket, értéküket, összetételüket elemzi.

Az írásból kiderül, hogy egy riói aranyérem 564 dollárt ér, ez mintegy 155 ezer forint jelenlegi árfolyamon. A magazin az arany (43,76 dollár/gramm) és az ezüst (61 cent/gramm) napi árfolyama alapján számolt. A szocsi téli olimpián, amely leginkább az eget verdeső, teljesen megcsúszott költségvetéséről marad leginkább emlékezetes, 31 grammal volt nehezebb az érem, így mintegy 2 dollárral ért többet. A rekordot, amely ugye a nemesfémek piaci árához kötődik, a 2012-es olimpia tartja: itt 708 dollárt, 194 ezer forintot ért egy aranyérem.

Ahogy a korábbi olimpiákon, Rióban is bolondok lettek volna a szervezők, ha minden aranyérmet színaranyból öntetnek ki. Egyfelől a pillanat tört része alatt kélt volna lába mindnek. Másrészt büdzsét kellett volna növelni, ugyanis így egy medál értéke 22 ezer dollárra rúgott volna, ez több mint 6 millió forint. Egy aranyéremben mindössze 6 gramm arany van – ez a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által előírt minimum –, ez viszont 99,9 százalékos tisztaságú. A maradék 494 gramm 92,5 százalékos tisztaságú ezüst – a gyártó legalábbis ezt állítja.

Hogy ki a gyártó? A 2016-os olimpián kiosztott 2488 medált (812 arany, ugyanennyi ezüst- és 864 bronzérem) mind egy szálig a brazil állami pénzverdében készítették. Ugyanolyan a körfogatuk és a tömegük, 85 milliméteresek és 500 grammosak. Ezzel nemcsak a legnagyobb méretű, de a legnehezebb érmek a nyári olimpiák történetében. A téli olimpiákon viszont a dobogóra sem férnének fel.

Önkéntesek mutatják be a félkilós érmeket a riói olimpia előtt Fotó: Vanderlei Almeida / Europress/AFP

Kicsit a többi éremről is: az ezüstérmek teljes egészében a fent említett tisztaságú ezüstből készülnek, 305 dollár az értékük. A harmadik helyezettek nyakába akasztott érmekben 475 gramm vörösréz van, és 25 gramm cink, így csekély a piaci értékük.

A bronzérmek teljes egészében az állami pénzverdében felhalmozódó fémmaradékokból készültek. Az ezüstérmek anyaga forrasztási anyagszármazékból, tükrökből és röntgenalkatrészekből való. Az aranyérmek gyártásakor egy csepp higanyt sem használtak fel.

Az érmek nyakbavalói újrafelhasznált műanyagból készültek. A sportolók minden érmet szép erezetű fadobozban kaptak meg.

A riói érmeknek van egy egyedülálló tulajdonságuk: hangot adnak ki, ha megrázzák őket, ugyanis üregesek belülről, ezekben fémgolyókat helyeztek el. Az aranyérmek adják a legerősebb hangot, a bronzok a leghalkabbak. Minden bizonnyal a látássérült paralimpikonokra gondoltak a szervezők az újítással.

Az érmek tervezésében, díszítésében, előállításában több mint százan vettek részt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »