Van, aki majdnem elbukott a stresszteszten

Van, aki majdnem elbukott a stresszteszten

Egy olasz bank teljesített a legrosszabbul az európai bankszövetség idei stressztesztjén – a magyar pénzintézetek átlagosan teljesítettek. Olasz közgazdászok szerint egy bank sincs csődközelben, de az Európai Központi Bank szerint sincs szükség az olasz pénzintézetek feltőkésítésére. A nem fizető hiteleket viszont külön alapba tömörítenék.

Az 1472-ben alapított pénzintézet jelenleg a harmadik legnagyobb Olaszországban, alaptőkéjéhez viszonyítva viszont nála van a legtöbb nem fizető hitel egész Európában: 47 milliárd euró. „Nem tagadhatjuk, hogy a banknak komoly gondjai vannak, de ezek csak átmenetiek és nem strukturális problémák. Nincs szó csődveszélyről” – mondta Giuseppe Di Taranto olasz közgazdász.

Az olasz bankoknak 360 milliárd euró nem fizető hitelük van, ez az összes kihelyezett kölcsön ötöde. Összehasonlításként, a görög gazdaság 300 milliárd euróból tudta elkerülni a csődöt. Az Európai Központi Bank viszont Olaszország esetében egyelőre csak egy 20 milliárdos mentőalapról döntött, ráadásul ezt az összeget nem kapják meg a bankok, csak leírhatnak ennyi veszteséget. „Ez csak a hitelezéssel kapcsolatos probléma, de nem rendszerszintű probléma. Az olasz bankok is tisztában vannak ezzel. Viszont a nemzetközi befektetők pontosan olyan kombinációt keresnek, mint Olaszország, ahol a rizikó és a lehetséges nyereség ilyen arányban áll, ezért meggyőződésem, hogy például államkötvények kibocsátásán keresztül a banki aránytalanság csökkenthető” – fogalmazott egy olasz bank elnöke.

A kötvénykibocsátás hátránya, hogy az olasz államadósság a GDP 133 százaléka több, mint amennyi Görögországban volt a csődközeli időszak elején. Ha az olaszok túl sok államkötvényt adnak ki, akkor az államadósság nő, ami miatt az olasz gazdaság, az eurózóna 3. legnagyobb gazdasága válhat finanszírozhatatlanná.

Az Európai Bankhatóság stressztesztjén 51 európai intézetet vizsgáltak. Bukott pénzintézet nem volt, a magyar piacon jelen lévő bankok közül azonban az Unicredit és a Raiffeisen is a gyengén teljesítők között van. Az OTP tőkehelyzete az európai átlagnak megfelelő.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »