Van, ahol inkább nem is rendeltek földrajzkönyvet

Van, ahol inkább nem is rendeltek földrajzkönyvet

Gőzerővel folyik a közoktatási kerettantervek véleményezése, május 11-éig kell jelenteni az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi). Alig négy hónap maradt a következő tanév kezdetéig, amelynek közeledtével érezhetően nő a tanárok kétségbeesése a jövőt illetően: azt sem tudják, ki, mit és miből fog tanítani szeptembertől. Időzavarban az oktatásirányítás.

Egyáltalán nem rendeltek természettudományos könyveket több iskolában, pedig április 30-a volt a határidő. Ennek oka, hogy a tervek szerint a következő tanévtől a szakgimnáziumokban az eddigi négy helyett csak az adott szakmához rendelt egy természettudományos tárgyat tanítanák, biztosat azonban még nem tudni.

Nem veszik vissza

Egy budapesti szakközépben dolgozó igazgatóhelyettes elmondta: még a rendelési időszak elején kaptak körlevelet a tankönyveket terjesztő Könyvtárellátó Nonprofit (Kello) Kft.-től, miszerint a tanároknak járó és az ingyenes kiadványok nem visszáruzhatók. Ezért a bizonytalan helyzetre tekintettel inkább nem is rendeltek semmit, nehogy rajtuk maradjon. „Ha a rendelet mégsem jön ki, megoldjuk a könyvtárból” – fogalmazott a pedagógus. Kerestük a Kellót is, azonban egyelőre nem kaptunk választ.

Hasonló állapotokról számolt be egy másik iskolában dolgozó földrajztanár. Ott az illetékes szakképzési centrumhoz fordultak tanácsért, hiszen a potenciálisan felesleges könyvek kifizetése olyan luxus, amit ez az intézmény sem engedhet meg magának. Azt a választ kapták, hogy inkább várják meg a pótrendelést, ami arra utal, hogy megint nem tud senki semmit.

A szorongáson az sem segített, hogy az oktatók a sajtóból értesültek a tervezett lépésekről. „A kerettantervben meghatározzák, melyik tantárgyra hány óra jut, aztán megnézzük, hány kollégával tudjuk ezeket tanítani. De mi van, ha nincs elég munka, ha nem tudják feltölteni a kötelező huszonkét órát?” – vázolta forrásunk. Ő most kifejezetten kilátástalannak éli meg a szakma helyzetét, úgy látja: hiába minden, a pedagógusok elkeseredettsége egyre nő. „Úgy érzem, mintha bolhaként ugrálnánk az elefánton, csináljuk a balhét, és semmi hatása. Kaptunk rá reakciót, bárhonnét is bármit?”

Földrajztankönyveket pakol egy dolgozó a debreceni Alföldi Nyomdában 2015. május 13-án Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Írtunk az ország összes szakképzési centrumának, hogy érkezett-e megkeresés bármelyik iskolától. Az eddigi válaszadók közül legtöbben a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz irányítottak, két helyről azt írták, nem keresték őket, és egy helyről jelezték: felmerült a probléma, de mivel június végén zárul a pótrendelés, a tanároknak és a szülőknek lesz idejük átgondolni a szükséges lépéseket.

Rendelni vagy nem rendelni

Ahogy számos civil szervezetnek, az Emmi a Pedagógusok Szakszervezetének is elküldte véleményezésre a tervezetet, ahol egyelőre a jogászok és szakértők vizsgálják a szöveget, a választ május 11-éig kell elküldeniük – tudtuk meg Galló Istvánnétól, a PSZ elnökétől. Az érdekvédő leszögezte, ha elfogadják a változtatásokról szóló előterjesztést, akkor az Emminek arról is nyilatkoznia kell, hogy mi lesz a tanárokkal,

olyan nincs, hogy egyszerűen utcára teszik az érintett kollégákat.

Noha csak tőlünk hallott róla, a szakszervezeti vezető kockázatosnak nevezte a fentebb leírt tankönyvrendelési mizériát. Hozzátette azonban: tény, hogy a kerettantervek megjelenése és a rendelés időpontja nincs összhangban, először előbbire lett volna szükség, hogy biztonságosan lehessen rendelni.

Nem teljes értékű érettségi?

Nem lehet a természettudományok ismerete nélkül gondolkodó, értelmes embereket nevelni – nyilatkozta lapunknak a Magyar Földrajzi Társaság elnöke még kedden. A legnagyobb problémának azt nevezte, hogy a diákoknak tizennégy éves korukban kell dönteniük a jövőjükről, mivel később nem tudnak változtatni a választott iskolatípuson.

Galló Istvánné is egyetértett ezzel. Az érettségi leginkább az általános műveltségről szól, ezért elfogadhatatlan, hogy úgy kerüljenek ki a diákok egy középiskolából, hogy kémiából, biológiából, földrajzból, fizikából minimális tudást sem kaptak – mondta. Ilyen értelemben a bizonyítvány nem lesz teljes értékű egy másik iskolatípusban szerzetthez képest, ami a továbbtanulási lehetőségeket is korlátozhatja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »