Változik a KRESZ és a sebességhatárok

A rossz utakon egyszerűen kevesebbre veszik a 90-es maximumot.

Nem kapkodja el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a vadonatúj KRESZ megírását, pedig hosszú évek óta egyetértés van az új szabályozás szükségességéről – kezdi írását a Vezess.hu. A szakportálnak azt a választ adta a tárca, hogy még egy-másfél évet kell várni a változásra, ami valószínűleg 2018. január elsejére tolódik majd.

Kikerülnek a felesleges dolgok

Ősrégi kritika a hatályos szabályozással szemben, hogy több helyen indokolatlanul nyakatekert mondatokat használ, összességében feleslegesen hosszú és túlszabályozott – írják. Mindhármon változtatni szeretne a fejlesztési tárca. Régi igényt kielégítve „csak a közúti közlekedés biztonságát a járművezetői magatartás tekintetében közvetlenül érintő rendelkezéseknek érdemes a KRESZ-ben maradniuk”. Ennek majd az újonnan vizsgázók örülhetnek, hiszen felesleges dolgokat nem kell majd bebiflázniuk.

A rossz utakon kevesebbel lehet majd menni

Jelenleg 5-10-20-30-40-50-60-70-80-90-100-110-130 km/órás táblákat láthatunk az út szélén, ebből valószínűleg többet is szanálnak. A portál korábbi információi szerint maguk a sebességhatárok is változni fognak. Az egyik legszembetűnőbb terv, hogy a rossz minőségű utakon a 90-es táblát valószínűleg kisebbre cserélik – az egyik kommentelő szerint ehelyett inkább az utat kéne megcsinálni.

Ugyanakkor a teherautósok örülhetnek, hiszen valószínűleg az autópályákon 90-nel hajthatnak majd a mostani 80 helyett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »