Váltás lehet az Újszínházban

Váltás lehet az Újszínházban

Közzétette a Főpolgármesteri Hivatal a Madách, a Thália és az Újszínház igazgatói pályázatát, mindhárom direktor mandátuma a jövő év elején jár le. Az Újszínház jelenlegi igazgatója, Dörner György május elején lapunknak adott – később letiltott – interjújában arról beszélt, hogy újra pályázik a terézvárosi teátrum élére. Öt évvel ezelőtti kinevezése nemcsak a szakmában, általában értelmiségi körökben is felháborodást váltott ki.

A színházigazgatók nyílt levelet írtak akkor Tarlós István főpolgármesternek, aki a heves tiltakozás ellenére sem vonta vissza Dörner kinevezését. Dörner lapunknak arról beszélt, kizárólag személyes és nem politikai célok vezérelték, amikor megpályázta az Újszínház igazgatói posztját. „Soha nem vállaltam politikai szerepet. Kinevezésem után otromba habverés és aljas hazugságdömping folyt ellenem” – emlékezett vissza az igazgató, szerinte „évről évre egyre jobbak a mutatók, folyamatosan 90-100 százalék között teljesítünk”. (Bár az intézmény honlapján bárki által elolvasható 2015. évi beszámolóból éppen az a két oldal hiányzik, ahol a jegybevételre és a fizető nézőkre vonatkozó adatok szerepelnek, a Főpolgármesteri Hivatalra hivatkozva a Népszabadság megírta: az Újszínház nézettsége tavaly 79,7 százalékos volt, s ez volt a Dörner-éra eddigi legjobb eredménye.)

Híresztelések szerint az Újszínház direktori székére a Játékszín éléről nemrég távozó Németh Kristóf is pályázik, ám ezt a színész a Magyar Nemzet megkeresésére sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta.

A Thália Színház élén jelenleg Bereményi Géza író-rendező áll, munkáját Csányi Sándor színész művészeti vezetőként segíti, Kálomista Gábor filmproducer pedig menedzserigazgatóként irányítja a munkát a háttérből. Kálomista a filmes projektjeivel a filmalapnál és a közmédiánál is folyamatosan sok száz milliós támogatáshoz jut, és eddig a Thália Színházat is sikerre vitte a pályázatokon. Igaz, 2012 és 2013 között a Nemzeti Kulturális Alap azon szakkollégiumához (a Kulturális Fesztiválok Kollégiumához) pályázott, amelynek épp ő maga volt az elnöke. Bereményi most is befutó lehet a Tháliában.

Akárcsak Szirtes Tamás a Madách Színház pályázatánál. Szirtes 2004-ben Kerényi Imrétől vette át a nagykörúti teátrumot, és sikerrel folytatta az elődje által megkezdett munkát: az egykori művészszínház végérvényesen zenés-szórakoztató fellegvár lett. Az Origónak június elején adott interjújában a rendező-igazgató arról is beszélt, ha kinevezését meghosszabbítják, szeretne egy olyan kisebb játszóhelyet létrehozni, mint amilyen a Madách Kamara (a jelenlegi Örkény Színház) volt egykor. – Képesek vagyunk önerőből még egy játszási helyet beindítani, ha megtaláljuk azt a helyet, amely alkalmas erre. A másik tervem az, hogy el akarom indítani a nagy darabjainkat országos turnékra, mert ezekben a darabokban, amelyek nálunk már nem mennek annyit, még nagyon sok a lehetőség – fogalmazott Szirtes.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 01.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »