Valószínűleg megtalálták a német haditengerészet UB-85 jelű tengeralattjáróját

Valószínűleg megtalálták a német haditengerészet UB-85 jelű tengeralattjáróját

Egy majdnem száz éve elsüllyedt német tengeralattjáró szinte sértetlen roncsára bukkantak mérnökök víz alatti elektromos kábelek fektetése közben Skócia partjai közelében, az Ír-tengeren.

Szakértők szerint lehetséges, hogy a német császári haditengerészet UB-85 jelű tengeralattjáróját találták meg, amely a hivatalos feljegyzések szerint 1918-ban süllyedt el.
Egy haditengerészeti szájhagyományban élő történet szerint egy tengeri szörny támadta meg a 45 méter hosszú hadihajót, amelyből a teljes legénységnek sikerült kimenekülnie.
A hajóroncs azonosításában segítő Innes McCartney történész, tengerrégész azonban nem hisz a szörnyről szóló történetben. “A valóságban az UB-85 volt a tengeri szörny, amely megpróbált hajókat elsüllyeszteni a brit partoknál” – mondta.
McCartney szerint legkevesebb 12 brit és német hajóról tudnak, amelyek az Ír-tengeren süllyedtek el. “Ennek a jórészt sértetlen hajóroncsnak a jellegzetességei arról árulkodnak, hogy UBIII osztályú tengeralattjáróról van szó. Két ilyen típusú hajóról tudunk, amely odaveszett ebben a térségben, a híres UB-85-ről és testvérhajójáról, az UB-82-ről – hangsúlyozta.
“Ez a roncs valószínűleg egyike e kettőnek, de szinte lehetetlen megkülönböztetni őket, a rájuk festett számok alapján lehetne csak megtenni ezt, ám azok régóta eltűntek a roncsról” – idézte McCartneyt a BBC News.

Hírdetés

magyartudat.com

 

No visits yet


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »