Valóban folyamatban van a ZSKF megvétele

Valóban folyamatban van a ZSKF megvétele

Valóban folyamatban van az ügylet – reagált lapunknak Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija a Válasz.hu azon értesülésére, amely szerint a zsidó felekezet megvásárolja a Zsigmond Király Egyetemet üzemeltető ZSKF Fenntartó Kft.-t. Mivel a tranzakció még nem zárult le, Köves Slomó a vételárról egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Ahogy arra is későbbi választ ígért, mióta fontolgatja az EMIH az egyetemet működtető cég megvásárlását, illetve a világi oktatási piacon való megjelenést.

Kérdésünkre, miszerint átalakul-e a tanintézmény profilja, úgy felelt: első körben nem vettek tervbe változtatást, a későbbiekben azonban elképzelhetőnek tartott bizonyos profilbővítést.

Az EMIH eddig héber–magyar két tannyelvű bölcsődét, óvodát és iskolát tartott fenn, valamint ortodoxrabbi-képzést indított, továbbá 2003-ban megalapította a Zsidó Tudományok Szabadegyetemét is. Egy, az EMIH támogatói körébe tartozó brüsszeli alapítvány pedig több magyarországi sajtóérdekeltségben (Klubrádió, 168 Óra) ugyancsak befolyást szerzett.

A hírről beszámoló portál szerint az EMIH és köre inkább a republikánus elkötelezettségű amerikai zsidó közösséggel áll kapcsolatban, vagyis a portál úgy véli, a megújuló Zsigmond Király Egyetem biztosan nem fog hasonlítani a „Soros György-féle – a nyílt társadalom mestereit képző – Közép-európai Egyetemre (CEU)” – bár hogy milyen összefüggés lenne a két intézmény között, arra nem térnek ki a cikkben.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 01.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »