Vállalkozói környezet – Szlovákia a 38. helyre került a ranglétrán

Vállalkozói környezet – Szlovákia a 38. helyre került a ranglétrán

POZSONY. A vállalkozói környezet szempontjából a ranglétra legjobbja már évek óta Szingapúr, szorosan mögöttük sorakozik fel Hongkong, Új-Zéland, majd Svájc és Svédország. Szlovákia a rangsorban a 38. – derül ki a Szlovákiai Vállalkozók Szövetsége Szuperindex elnevezésû elemzésébõl.

A szövetség 2010 óta minden évben összeállítja 100 országból álló listáját, összehasonlítva az egyes országok vállalkozói környezetének fejlõdését.

A ranglétra adataiból kiderül, miszerint Szlovákiának továbbra sem sikerült a világ vállalkozások szempontjából legattraktívabbnak számító országait utolérnie, jelentõsen elmarad eredményeik mögött. Az idén némileg, 0,12 százalékkal javult az index, a jelenlegi állás 78,4 pont. A javulás fõként a Világgazdasági Fórum és a Világbank jobb értékelésének köszönhetõ, illetõleg a Transparency International korrupciós mutatóinak.

Az index jelentõsebb javulását a Heritage Foundation gazdasági szabadság indexe fékezte, a rangsorban Szlovákia ugyanis két ponttal alacsonyabb értékelést szerzett. Az összesített értékelésben Szlovákia közvetlenül Románia, Macedónia, Portugália és Spanyolország után csupán a 38. helyet tudta megszerezni. A ragsorban három hellyel lejjebb került, köszönhetõen az értékelésbe besorolt, Szlovákiától jobban teljesítõ újabb országoknak. A környezõ országok közül Csehország, Lengyelország és Ausztria mutatói némileg javultak, Magyarország viszont visszaesett a 48. helyre.

A Szlovákiai Vállalkozói Szövetség Szuperindex elnevezésû mutatóját négy globális ranglétra, a Világgazdasági Fórum, a Világbank, a Heritage Foundation és a Transparency International évente kiadott adatai alapján állítja össze. Értékelésében a globális versenyképesség, a gazdasági szabadság, a korrupció jelenléte, valamint a Világbank indexét veti össze.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »