Valamivel olcsóbb biztosítással rukkolt elő az ASF

A múlt héten javasoltnál végül valamivel alacsonyabb kötelező-felelősségbiztosítási díjat (RCA) állapított meg a Pénzügyi Felügyelet (ASF) a 16 tonnásnál nagyobb kamionok számára: miután a fuvarozók nehezményezték a 7960 lejes szintet, a hétfőn elfogadott dokumentum már 7534 lejes szintet ír elő. 

protest-e1472461588224_b

Eközben a negyven férőhelyesnél nagyobb buszok után 6600 lejes plafonértéket javasol a szakhatóság. „Az 1201 és 1400 köbcentiméter közötti hengerűrtartalommal rendelkező gépjárművek esetében, amelyeknek tulajdonosa 31 és 40 év közötti, a maximális tarifa 610 lej lesz” – derül ki az ASF közleményéből.

A kiszámításhoz használt képletben szerepel a károsodások gyakorisága, a kár átlagértéke, a már előfordult, de még be nem jelentett károsodások, a kockázati díj, amihez hozzáadódnak a beszerzési és adminisztrációs költségek, a Bonus/Malus díj (15 százalék), illetve az 1 százalékos profit. Az ASF szerint az adminisztrációs és beszerzési költségek 25 százalékot tehetnek ki.

Mint a közlemény rámutat, a javaslat kidolgozásakor egyeztettek a fuvarozók és a biztosítótársaságok képviselőivel egyaránt. Az ASF által megállapított maximális tarifákat a pénzügyminisztériumhoz küldik tovább, amely aztán a kormány elé terjeszti azokat elfogadásra. Az így meghatározott árakat pedig hat hónapra befagyasztják.

Amint arról több ízben is írtunk, a fuvarozók hónapok óta nehezményezték, hogy drasztikusan megnőtt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kötvények ára. Elmondásuk szerint egy év leforgása alatt 300 százalékkal is nőttek az árak, egy kamion után éves szinten több mint 20 000 lejt kell fizetniük. Éppen ezért az elmúlt hónapokban több alkalommal is szerveztek forgalomlassító tiltakozást a nagyvárosok körgyűrűjén, akciójuk pedig egy nagyszabású bukaresti tüntetésben csúcsosodott ki. Közben a kormány elfogadta a díjszabások befagyasztását is előíró sürgősségi rendeletet, és az ASF-re bízta a biztosítások plafonértékeinek meghatározását. Ezt a dokumentumot fogadta el hétfőn a Pénzügyi Felügyelet.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »