„Vakon” kellett szavazni az uniós pénzekről

A képviselők betekinthettek a pályázatokba, de a számítógéphez nem nyúlhattak. Egy hivatalnok görgette helyettük az egeret.

– Tisztelt fideszes képviselőtársak! Tudja valaki, hogy pontosan miről is szavazunk? – ez a nem mindennapi kérdés hangzott el a Nógrád Megyei Közgyűlés áprilisi ülésén, ahol a politikusok éppen egy 23,3 milliárd forint összértékű uniós pályázat sorsáról döntöttek. – A válasz mély hallgatás volt, majd az egyik kormánypárti képviselő csak annyit mondott, hogy a közgyűlés jogszerűen jár el – idézte fel a tragikomikus jelenetekkel tűzdelt pályázati eljárást Cseresznyés István, a Jobbik megyei képviselője.

Az ügy megértéséhez 2014 végéig kell visszamenni, a kormány ugyanis ekkor hirdette meg a terület- és településfejlesztési operatív programot (Top). Ennek célja a falvak, városok gazdasági és szociális fejlesztése, méghozzá úgy, hogy megyénként megállapítanak egy keretösszeget, amelyet szétosztanak a nyertes pályázatok között. A települések elkészítették a terveiket, benyújtották az államkincstárhoz, majd a fejlesztési tervek átestek egy szakmai bírálaton is.

Döntés azonban ekkor még mindig nem született, egy korábban elfogadott rendelet ugyanis előírta, hogy a megyei közgyűléseknek is jóvá kell hagyni a támogatott pályázatokat. Nógrád megye összesen 41 milliárd forintot kap, ennek az első ütemében 23,3 milliárd forintról döntöttek.

– Szerdán kaptam egy meghívót e-mailben, amelyben az állt, hogy két nappal később, azaz pénteken rendkívüli közgyűlés lesz, ahol a Top pályázatairól döntünk majd. A levélhez csatoltak egy összeférhetetlenségi nyilatkozatot, valamint egy titoktartási nyilatkozatot is, amelyeket ki kellett tölteni ahhoz, hogy egyáltalán részt vehessünk a szavazáson. A pályázatokról viszont nem kaptunk sem tájékoztatást, sem háttéranyagot, mindössze egy betekintési lehetőséget – mondta lapunknak Boldvai László, a testület szocialista tagja. A képviselő másnap be is ment a hivatalba, hogy átnézze a pályázatokat – erre ezen a napon kívül legfeljebb még péntek délelőtt, az ülés előtti órákban lett volna lehetősége –, de igen meglepő körülményeket tapasztalt. – Bevezettek egy üres irodába, ahol csak egy asztal, azon pedig egy laptop állt. Azt mondták, azon az egy gépen tekinthetem meg a pályázatokat, de a géphez nem nyúlhatok. Ott ült a gép mellett egy hivatalnok, aki szükség esetén lejjebb görgetett – idézte fel Boldvai. A politikus végül nem élt a lehetőséggel, úgy vélte ugyanis, hogy ez nevetséges eljárás, a több száz pályázatot, több ezer oldalnyi dokumentumot pedig lehetetlen így átnézni.

http://mno.hu/

A legtöbb ellenzéki képviselő – a rövid határidő miatt – el sem tudott menni a betekintésre, így pénteken úgy került sor a szavazásra, hogy valójában nem tudták, mit tartalmaznak a pályázatok. A hab a tortán maga a szavazás volt, ott ugyanis azzal szembesültek a jobbikos és a szocialista képviselők, hogy az előterjesztésben csak kódok vannak. – A szavazás tehát úgy zajlott, hogy megkérdezték, támogatják-e a Top 1.32.38.19-es pályázatot? Anélkül, hogy bárki tudta volna a teremben, hogy az pontosan mit is tartalmaz. A kormánypártiak pedig nyomták a gombot – mondta a Magyar Nemzetnek Cseresznyés István. A jobbikos és a szocialista politikusok szerint az eljárás elfogadhatatlan, a képviselőknek ugyanis valójában nem volt lehetőségük átnézni az anyagokat. Emiatt az MSZP-s képviselők ki is vonultak az ülésről, a jobbikosok pedig ugyan bent maradtak, de végig tartózkodtak.

Lapunk megkérdezte a Nógrád megyei önkormányzatot is az esetről, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy azért nem kaptak a képviselők háttéranyagot a pályázatokról, mert erre nem volt lehetőség, az egyik elfogadott rendelet ugyanis szigorú titoktartási kötelezettséget ír elő. Kiemelték ugyanakkor, hogy a politikusok másfél napig betekinthettek a teljes „projektmappába”. – A betekintés során a hivatalnok jelenlétét a projektfelületen történő navigálás, technikai és adminisztratív segítségnyújtás érdekében biztosítottuk – írták. A szűk határidőket firtató kérdéseinkre azt felelték, a Nógrád megyei önkormányzat gyorsan el akarta fogadni a szükséges határozatokat, hogy a beruházások mielőbb elkezdődhessenek. A megyei helyhatóság azt is leszögezte: minden szabályosan, a törvényeknek megfelelően zajlott.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.15.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »