Vakcinák is okozhatták az Argeş megyei fertőzéseket

Vakcinák is okozhatták az Argeş megyei fertőzéseket

Egyes védőoltásoknak is közük lehet többtucatnyi Argeş megyei kisbaba megbetegedéséhez, akik az év elején hemolitikus urémiás szindrómával kerültek kórházba, és akik közül hárman életüket vesztették – írta jelentésében a miniszterelnökség ellenőrző bizottsága.

0cantacuzinovaccinuri-18468977_b

A fertőzés súlyos veseelégtelenséget és maradandó károsodásokat eredményezhet, a babák immunrendszerének legyengülését pedig okozhatták vakcinák is, így a testület elrendelte a védőoltások ellenőrzését a közegészségügyi hivatalokban, kórházakban, orvosi rendelőkben.

A bizottság jelentéséből az is kiderült, hogy számos rendellenességet találtak az egészségügyi ellátásban: a betegeket kórházról kórházra küldözgették, valamint hogy a Polisano nevű cég az egészségügyi minisztérium jóváhagyásával több mint 107 ezer olyan, Kazahsztánból származó vakcinát forgalmazott, amelyet tilos alkalmazni az Európai Unióban. Mivel a jelentés összefüggést teremtett a hemolitikus urémiás szindrómával való megbetegedések és egyes vakcinák alkalmazása között, így szlovák és bolgár feliratú készítményeket is vizsgálnak.

Az ellenőrző testület által közzétett dokumentumból az is kiderül, hogy megannyi rendellenességet észleltek a betegek kezelése kapcsán, például az Argeş megyei közegészségügyi igazgatóság több mint két héttel a kórházba kerülés után tett jelentést a kisbabák súlyos megbetegedéséről. A gyógyszerpiacot felügyelni hivatott országos hatóságot is ellenőrzik, arra keresik a választ, milyen körülmények között engedélyezték ezeknek a vakcináknak a forgalmazását.

Az ellenőrző testület által közölt jelentés arra is kitért, hogy az egyik kórház, ahol a legtöbb beteg gyereket kezelték, szerződésben állt a Hexi Pharma céggel. Miután a jelentés napvilágot látott, az egészségügyi minisztérium cáfolta, hogy öszszefüggés lenne az Argeş megyei kisgyerekek megbetegedése és a védőoltások között. Amint a szaktárca illetékesei fogalmaznak, az ehhez hasonló spekulációk alaptalanok, orvosi szempontból lehetetlen összefüggést találni a vakcinák beszerzése, tárolása és a piteşti-i kórházban kezelt kisgyerekek megbetegedése között.

Az év első hónapjaiban Argeş megyében mintegy félszáz gyerek betegedett meg súlyosan, közülük többet bukaresti kórházakban kezeltek. Patriciu Achimaş-Cadariu volt egészségügyi miniszter akkor úgy nyilatkozott, a babák megbetegedését az E. coli-baktériummal való fertőzöttség okozta, ami élelmiszerrel, hús- vagy tejtermékkel kerülhetett be a babák szervezetébe.

Több hónappal a megbetegedések után újra felütötte fejét a hemolitikus urémiás szindróma Argeş megyében: jelenleg is kezelnek egy egyéves és nyolc hónapos kislányt ezzel a megbetegedéssel, nála és családtagjainál is kimutatták az E. coli baktériumot, valamint annál a személynél, akitől a család a tejet vásárolta. Az emésztőszervi megbetegedéssel kezelt kislányt múlt pénteken szállították Bukarestbe a piteşti-i gyermekkórházból.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »