Vajdasági helyzetjelentés a Kárpát-medence legdélibb Kossuth-szobra kapcsán

Vajdasági helyzetjelentés a Kárpát-medence legdélibb Kossuth-szobra kapcsán

Új Kossuth-szobrot avattak a nemzeti ünnepen a bánsági Magyarittabén azon a helyen, ahonnan tavaly ellopták a Kárpát-medence legdélebben felállított Kossuth-szobrát. Hajnal Jenő, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke az avatáson arról beszélt, a magyarittabéi Kossuth-szobor „önazonosságunkat, közösségünket, nemzetünket és hazaszeretetünket jelképezi“.

Új Kossuth-szobrot avattak a nemzeti ünnepen a bánsági Magyarittabén – fotó: Molnár Edvárd; MTI

A bánsági Magyarittabén már 111 éve állt a bronzból készült Kossuth-szobor, amelyet feltehetőleg színesfémtolvajok loptak el tavaly. Horvay János szobrász alkotását 1904-ben állították fel önkéntes pénzadományokból, 1918-ig minden évben március 15-én, az 1848-1849-es szabadságharc és forradalom emlékére megkoszorúzták. Miután 1918-ban egy bevonuló szerb katona szívtájékon átlőtte, majd lelökték a talapzatáról, a szobrot a református templomban rejtették el és csak 1941 tavaszán került újra elő. Az emlékműnél 1990 óta szerveznek újra koszorúzásokat, ott tartják a március 15-i bánsági központi megemlékezést. Az új Kossuth-szobor egy szintén Horvay János által készített, soltvadkerti szobor alapján készült a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács és Soltvadkert önkormányzata együttműködésében. Az új szobrot Biacsi Karolina kőszobrász-restaurátor vezetésével állítottak fel.

A körülbelül 1300 lakosú, közép-bánsági Magyarittabé zömében magyar lakosságát a 18. század végén odatelepített Békés megyei református magyarok utódai alkotják. Korábban színtiszta magyar falu volt, az utóbbi két évtized elvándorlásai és az asszimiláció miatt azonban most már a lakosság körülbelül egytizede szerb.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke beszédében hangsúlyozta, az 1848-as forradalom után Magyarországnak lett országgyűlése és kormánya, már nem Bécs döntötte el, hogy mit is tegyenek a magyarok, ez azt is jelentette, hogy hazává vált az ország és ez az üzenet ma is érvényes. Tehát „ne mondják meg Bécsből, ne mondják meg Brüsszelből, de Moszkvából vagy Washingtonból se, hogy milyen legyen a magyar élet” – hangsúlyozta a szoboravatón.

Hozzátette, ne külföldről döntsék le, hogy kivel kell a magyaroknak együtt élnie, kiket kell betelepíteni Magyarországra. Megint csak az a kérdés, hogy tudunk-e hazát teremteni, „mert a haza az jár, nemcsak nekünk, hanem azt szeretnénk, ha a migránsoknak is lenne hazája a saját szülőföldjükön és ezért hajlandóak vagyunk tenni. Szeretnénk, ha a Magyarország a magyaroké lehetne, ha a Vajdaság a vajdasági magyar embereké lehetne és ha Szerbia közös hazája lehetne a szerbeknek és a magyaroknak” – jelentette ki Németh Zsolt.

A választás sikerének kulcsa az összefogás

Kitért arra, hogy április 24-én Szerbiában előre hozott parlamenti választásokat tartanak, amikor a vajdasági magyarság összefogására lesz szükség ahhoz, hogy az erős magyar képviselet fennmaradjon. A határon túli magyaroknak vannak nagyon jó tapasztalatai ezzel kapcsolatban – fogalmazott a külügyi bizottság elnöke, példaként pedig a közelmúlt kárpátaljai választásait hozta fel, ahol az összefogásának köszönhetően soha nem tapasztalt sikert tudtak elérni a magyar pártok. Negatív példaként említette ugyanakkor a szlovákiai választásokat, ahol a magyar pártok széthúzása miatt az utóbbi 25 év leggyengébb magyar eredménye született meg.

Hajnal Jenő, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke szintén az összefogás fontosságát emelte ki beszédében. Hozzátette, hogy a magyarittabéi Kossuth-szobor „önazonosságunkat, közösségünket, nemzetünket és hazaszeretetünket jelképezi“.

Pásztor István: a nemzeti összetartozás felülírhatatlan

A nemzeti összetartozás és a nemzeti érdek akkor is felülírhatatlan, ha éppen nem divatos, különbség pedig azok között van, akik lenézik a nemzet fogalmát és akik azt fontosnak tartják – hangsúlyozta ünnepi beszédében Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke kedden Szabadkán a VMSZ központi március 15-i megemlékezésén.

Mint mondta, 1848. március 15. történelmi pillanat volt, mert a nemzet mondta el, hogy mit kíván, “akik pedig megfogalmazták, azoknak szavai találkoztak a nemzet akaratával és elképzeléseivel”.

“Nem hiszek abban, hogy ma az igazi ellentmondás a liberális és konzervatív szemlélet között van. Abban hiszek, hogy az ellentmondás azok között van, akik váltogatják a mentéjüket és akik nem. Különbség azok között van, akik lenézik a nemzet fogalmát és akik azt fontosnak tartják. Különbség van köztünk és azok között, akik a józan ész politikája, az emberek elvárásának teljesítése helyébe önmagukat helyezik. Ezek áthidalhatatlan különbségek” – fogalmazott beszédében a VMSZ elnöke, aki egyben ezzel indította el pártja kampányát az előre hozott parlamenti választásokra.

A VMSZ-ről és a választásokról szólva kiemelte: a VMSZ az a biztos pont, amely “a jelenből a vajdasági magyar jövőbe mutat utat, a biztos pont, ami a közösségi megmaradást jelenti”.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy az összefogás a legfontosabb üzenete 1848-nak.

“A magyarságnak, bárhol is él, össze kell fognia. (…) Az összefogás nemcsak azt jelenti, hogy együtt vagyunk, hanem azt, hogy a közösség érdekében állást is foglalunk és ez az összefogás nemcsak a magyarság szintjén kell, hogy megjelenjen, hanem meg kell hogy jelenjen európai szinten is” – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyarság képes legyen megmaradni, “minden magyar ember ott legyen képes boldogulni és ott találjon otthonra, ahol megszületett”.

Mint fogalmazott: a magyarságnak 1848-ban bátorság kellett ahhoz, hogy szembeszálljon Béccsel és ugyanez a bátorság kellett ahhoz is, hogy később Moszkvával nézzen szembe. Ez a bátorság kell ahhoz is, hogy “bárkivel szembe szálljunk, aki a szabadság gondolatát, a szabadságot akarja megtörni” – jelentette ki Tuzson Bence.

MTI

The post Vajdasági helyzetjelentés a Kárpát-medence legdélibb Kossuth-szobra kapcsán appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »