Vádemelést javasol a NAV a Leader-ügyben

Befejezte a nyomozást és vádemelést javasol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület volt elnökével szemben jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt – írta szerdai számában a Magyar Idők.

A lap felidézte: korábban nagy nyilvánosságot kapott, hogy a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület soron kívül jutott félmilliárd forinthoz Gőgös Zoltán szocialista képviselő államtitkárságának idején. Hozzátették: a szervezet ötszázmillió forintot kért a csőd szélén álló államtól arra, hogy kommunikálja a nemzetközi pénzügyi válság hatásait.

A nyomozás során kiderült egyebek között az is, hogy az egyesület a megkapott összegből már másnap több mint 41 millió forintot saját hiteleinek törlesztésére fordított, vagyis nem a támogatási szerződésben foglalt kampányt finanszírozták – írta a lap. Hozzátették: ahhoz képest, hogy az akkori kormány lényegében azonnal elérhetővé tette a félmilliárd forintot a szervezetnek, az egyesület csak a következő év április kilencedik napján kerített sort az első, projekttel kapcsolatos kiutalásra.

A Magyar Idők a lap birtokába levő ügyészségi határozatra hivatkozva azt írta: a Központi Nyomozó Főügyészség már egy korábbi eljárásában is megállapította, hogy a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesületnek 2008 elején, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által átutalt félmilliárd forintból több mint 199 millió forintot jogosulatlanul használtak fel. Az ügyet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is vizsgálta, és arra jutott, hogy az egyesület gyakran csak arra törekedett, hogy valamilyen számlával fedje le az elköltött támogatási összeget. Emiatt tette meg a Kehi a feljelentést, ami a mostani vádemelési javaslathoz vezetett – írták.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »