Vádat emeltek két miniszter ellen Bulgáriában

Vádat emelt a bolgár ügyészség Nikolaj Nencsev távozó védelmi miniszter ellen azzal összefüggésben, hogy egy tavalyi megállapodás értelmében orosz helyett lengyelországi szerelők tarthatják karban a bolgár hadsereg állományában lévő MiG-29-es vadászgépeket. Petar Moszkov egészségügyi miniszter ellen pedig bizonyos Törökországból importált oltóanyagok ügyében indult eljárás.

Az ügyészség szerint a védelmi miniszter által megkötött szerződés veszélybe sodorhatja Bulgária légvédelmét, mert nem biztos, hogy Lengyelország képes megfelelően karbantartani az orosz gyártmányú vadászgépeket. A gépek szerelése tavaly őszig Oroszországban történt, ekkor azonban lejárt az erre vonatkozó bolgár-orosz szerződés, és Szófia úgy döntött – feltehetően az akkoriban hűvössé vált bolgár-orosz viszony miatt -, hogy Lengyelországot bízza meg MiG vadászgépeinek karbantartásával.

A MiG repülőgépeket gyártó orosz társaság (RSZK) korábban jelezte, hogy nem lehetséges a gépek lengyelországi javítása, mert az orosz fél nem biztosított sem licenszet, sem technikai dokumentációt Varsó számára a hajtóművek javításához, illetve Lengyelországnak nincs joga alkatrészeket biztosítani harmadik országok számára.

A 2015 októberében született megállapodás értelmében Bulgária két évre kölcsönözhet két vadászgépmotort Lengyelországtól, Varsót pedig megbízzák a bolgár hadsereg állományában lévő hat MiG-29-es gép karbantartásával – becslések szerint – 6,14 millió euró (1,9 milliárd forint) értékben. A védelmi miniszter többször hangsúlyozta, hogy a Lengyelországgal aláírt megállapodás előnyös Bulgária számára, és a NATO politikájához illeszkedik, amely korlátozni igyekszik Oroszország befolyását.

November 9-én a bolgár védelmi minisztérium új megállapodást írt alá az orosz RSZK vállalattal 10 darab RD-33-as repülőgépmotor szállításáról a MiG-29-esek számára 21 millió euró értékben.

A bolgár védelmi miniszter számára megelőző intézkedésként megtiltották az ország elhagyását.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök november közepén nyújtotta be kormánya hivatalos lemondását, miután a kormánypárt jelöltje vereséget szenvedett az elnökválasztás második fordulójában az ellenzéki szocialisták által támogatott oroszbarát jelölttel szemben.

Petar Moszkov távozó egészségügyi miniszter ellen amiatt emeltek vádat szerdán, hogy olyan oltóanyagok Törökországból történő behozatalához járult hozzá, amelyek használata nem engedélyezett az Európai Unió országaiban.

A bolgár ügyészség szóvivője elmondta: a két miniszter elleni vádemelést az elnökválasztás miatt elhalasztották, mert el akarták kerülni, hogy az ügyek esetleg befolyásolják a november 6-án és 13-án megrendezett voksolást.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »