Vádat emeltek Gabriel Oprea ellen

Vádat emeltek Gabriel Oprea ellen

Gabriel Oprea volt román miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter ellen emelt vádat a bukaresti korrupcióellenes ügyészség, amely hivatali visszaéléssel vádolja a politikust.

A tavaly novemberben lemondott Victor Ponta volt miniszterelnök egykori kormányának tagját – aki jelenleg szenátor – azzal gyanúsítják, hogy tavaly júliusban belügyminiszterként elrendelte egy Audi A8-as személygépkocsi vásárlását a belügyi titkosszolgálat műveleti keretéből.

Az ügyészség szerint Oprea a törvényes előírások megsértésével 400 ezer lejnyi (28 millió forint) költségvetés-kiegészítést hagyott jóvá a belügyminisztérium titkosszolgálatának műveleti kerete számára, hogy abból a közméltóságok védelmét szolgáló gépkocsit vásároljanak. A vádhatóság szerint az így beszerzett luxusautót kizárólag Oprea használta 2015 júliusa és októbere között. Az ügyben a belügyi titkosszolgálat volt vezetője ellen is vádat emeltek, és hivatali visszaélésben való bűnrészességgel, valamint hűtlen kezeléssel vádolják.

Opera ellen egy másik ügyben is vizsgálódnak, amelyben szintén érintett a szóban forgó személygépkocsi. Az ügyészség szerint a volt miniszter indokolatlanul használta több ezer alkalommal a rendőri felvezetést, amire azt követően derült fény, hogy tavaly októberben a konvoját felvezető rendőrök egyike közlekedési balesetben életét vesztette.

Oprea márciusig a Románia Haladásáért Országos Szövetséget (UNPR) vezette, a pártelnöki tisztségről lemondott, miután kiderült, hogy két ügyben is bűnvádi eljárás indult ellene.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »