Vádat emelt a DNA Vasile Blaga ellen

Vádat emelt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség hétfőn Vasile Blaga volt belügyminiszter és szenátusi házelnök ellen, aki szeptemberben az eljárás miatt mondott le a Nemzeti Liberális Párt (PNL) éléről.

Blagát befolyással való üzérkedés gyanújával állítják bíróság elé. A korrupcióellenes ügyészek szerint 2011 és 2012 között az azóta a legnagyobb román jobbközép pártnak számító Nemzeti Liberális Pártba (PNL) beolvadt Demokrata Liberális Párt (PDL) főtitkáraként négy alkalommal összesen 700 ezer euró kenőpénzt kapott egy vállalkozótól.

Az ügyészek szerint Blaga a párt második embereként befolyását kihasználva elintézte, hogy ezért cserében a vállalkozó cégei szerződést kapjanak két állami vállalattól. Blaga a PDL akkori alelnökén, Gheorghe Ștefanon keresztül kapta meg a pénzt. Ștefant korábban egy másik perben börtönbüntetésre ítélték. A pénz egy része a PDL kasszájába került az ügyészek szerint.

Blaga szeptember végéig a PNL társelnöke volt, erről a tisztségéről azt követően mondott le, hogy tudomására hozták az ellene indított bűnvádi eljárást. Akkor a jobboldali erő kampányfőnöki tisztségéből is távozott. A Bihar megyei származású politikus több kormánynak is a tagja volt, a belügyminiszteri tisztséget előbb a liberális Călin Popescu Tăriceanu kabinetjében, 2004 és 2007 között töltötte be, majd 2009 és 2010 között az Emil Boc vezette kormányban. 2011 és 2012 között a szenátus elnöki tisztségét is ellátta. Traian Băsescu egykori államfő egyik bizalmasa, kampányfőnöke volt, később a viszonyuk alaposan megromlott.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »