Vádat emelhetnek az orlandói buzulmán felesége ellen

Bűnrészesség vádjával foghatják perbe az orlandói tömegmészárlás elkövetőjének feleségét, akire egyes sajtóhírek szerint akár halálos ítélet kiszabását is kérhetik: a gyanú szerint a 30 éves asszony tudott férje szándékairól, de nem jelentette.

További újabb részletek kerültek napvilágra az orlandói tömegmészárlásról: például az, hogy az elkövető – akinek nevét egyes amerikai médiumok következetesen nem hajlandók kiejteni – a merénylet előtt még felhívta a barátját, hogy elbúcsúzzon tőle, telefonált az egyik helyi tévécsatornának, hogy közölje, ő lövöldözik a buzibárban, és telefonált a feleségének is.

Kettős életet élt

Az amerikai sajtóban idézett tanúvallomásokból az bontakozik ki, hogy Omar Mateen mintha kettős életet élt volna.

Ezt erősítette meg a CNN hírtelevíziónak adott interjújában a férfi első felesége, Sitora Yusufiy is, aki a többi között arról beszélt, hogy volt férje zavart, bizonytalan nemi identitású, és mély konfliktusokkal terhelt ember volt.

Tudhatott férje szándékairól

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatai most Mateen második feleségére, Noor Zahi Salmanra összpontosulnak. Egyre erősebb a gyanú ugyanis, hogy a 30 éves asszony tudott férje szándékairól, de nem jelentette – ezért pedig vádat is emelhetnek ellene.

A Fox televízió szakértőre hivatkozva jelentette, hogy az asszonyra akár halálbüntetést is kérhetnek, terrorista akció támogatásáért.

Az már a nyomozókkal teljes mértékben együttműködő nő vallomásaiból kiderült, hogy jelen volt a fegyvervásárlásnál, és kétszer is elkísérte férjét a Pulse nevű buzibárba, áprilisban pedig Disneyworld egyik bevásárlóközpontjába is, ahol Mateen szintén merényletet tervezett.

A nyomozók azt feltételezik, hogy mind a buzibárban, mind a Disneynél a terepet térképezték fel. Noor Salman a kihallgatásokon azt mondta a nyomozóknak, hogy megpróbálta lebeszélni a férjét arról, hogy bármilyen erőszakhoz folyamodjék, és azt állította, nem tudott arról, hogy szombaton este a férje hová indult.

Angus King szenátor, a szenátus hírszerzéssel foglalkozó bizottságának vezetője külön tájékoztatást kapott az FBI-tól az ügyről, s a CNN hírtelevízióban megerősítette, hogy az információk szerint Noor Salman “tudott valamit” arról, mi történhet majd.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Enyhén kínos fejlemény a buzisajnáltatóknak: Omár is homár volt


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »