Vád alatt áll a Népszabadságot megszüntető mágnás

Egy hűtlen kezelési ügyben ült a bíróságon Heinrich Pecina, a Mediaworks-tulajdonos VCP feje azon a napon, amikor a kiadó vezetői betegségre hivatkozva rázták le a Népszabadság tárgyalni érkező újságíróit – olvasható a HVG.hu-n.

Hétfőn egy klagenfurti bíróságon a vádlottak padján ült Heinrich Pecina, a bécsi pénzügyi befektetési cég, a Vienna Capital Partners (VCP) tulajdonosa – adta hírül az osztrák Kurier című lap. Nem mellékesen a VCP a Népszabadságot felfüggesztő kiadó, a Mediaworks Hungary Kft. tulajdonosa.

Jogilag is aggályos lehet a lap felfüggesztése – véli a szakértő. Bővebben itt.

Pecinát – azon a napon, amikor a Mediaworks vezetése betegségre hivatkozva lemondta a tárgyalást a Népszabadság szerkesztőségével – egy hűtlen kezelési üggyel összefüggésben kérdezték a hatóságok. A vád szerint 4,3 millió euró értékben három fiktív számlát állított ki, ami még júliusban el is ismert a bíróságon. Az ügy fő vádlottja a Hypo Alpe-Adria Bank vezetője, ő fizette ki a milliókat a VCP-nek, cserébe Pecina cége gyanús körülmények között készített szakértői tanulmányokat.

Pecina 2014 tavaszán lépett a magyar piacra a Ringier, illetve a Mediaworks megvásárlásával. Az osztrák cikkben megemlítik, hogy bő két hete a Mediaworks megvette az 1150 főt foglalkoztató, 12 regionális lapot kiadó Pannon Lapok Társaságát. Bár az ilyen szintű médiapiaci felvásárlás korábban versenyjogsértőnek minősült volna, az ügylet ellenzői a HVG.hu cikke szerint úgy tartják, hogy az Orbán-kormány azzal a feltétellel adott mégis zöld lámpát a felvásárlásnak, hogy elhallgattatják a kellemetlenül kormánykritikus napilapot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »