V4-es kortárs filmszemle kezdődik Prágában

V4-es kortárs filmszemle kezdődik Prágában

PRÁGA. A visegrádi négyek (V4) filmtermésének legjavát láthatja a prágai közönség azon a kortárs filmszemlén, amely pénteken kezdõdik Prágában. A Közép-európai filmfesztivál programjában többek között számos játékfilmet, történelmi dokumentumfilmet láthat a közönség a hétvégén.

A V4-es országok kortárs filmszemléjét idén 20. alkalommal rendezik meg a Prágai Magyar Intézet, a Prágai Lengyel Intézet, a Prágai Szlovák Intézet, a Prágai Filmmûvészeti Akadémia és az Artcam Films cseh mûvészfilm-forgalmazó közremûködésével.   

A Balassi Intézet tájékoztatása szerint a V4 magyar elnökség kulturális programjában számos egészestés játékfilmet és történelmi dokumentumfilmet vetítenek, de szerepel a programban egy-egy összeállítás a Prágai Filmmûvészeti Akadémia, a Varsói Wajda Filmiskola, valamint a Pozsonyi Film- és Színmûvészeti Akadémia diákfilmjeibõl is.

A V4-es országok legújabb és legkiemelkedõbb alkotásaiból válogató szemlén 11 egészestés játékfilmet – egyebek között Václav Kadrnka cseh filmrendezõ Køižáèek – A kis keresztes lovag címû filmjét (52. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fõdíja); Enyedi Ildikó Testrõl és lélekrõl (Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fõdíja) címû alkotását; a szlovák-cseh-magyar koprodukcióban készült, a Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard versenykategóriájába meghívott Kristóf György Out címû filmjét, valamint 2016 legsikeresebb lengyel filmdrámáját, Wojciech Smarzowski Wo³yn címû alkotását is megtekintheti a Prágai Magyar Intézetben a közönség.

A háromnapos seregszemlén bemutatják Deák Kristóf Oscar-díjas kisjátékfilmjét, a Mindenki-t, levetítenek három lengyel történelmi dokumentumfilmet, valamint egy-egy összeállítást a Prágai Filmmûvészeti Akadémia, a Varsói Wajda Filmiskola, valamint a Pozsonyi Film- és Színmûvészeti Akadémia diákfilmjeibõl.

Több bemutatót közönségtalálkozó követ, jelen lesz Václav Kandrnka cseh, Tereza Nvotová szlovák, valamint Kristóf György filmrendezõ is. A Prágai Magyar Intézetben zajló rendezvényt filmplakátokból összeállított kiállítás kísér: a közép-európai filmrajongók a seregszemle filmjeinek magyar, cseh, szlovák és lengyel plakátjait tekinthetik meg.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »