V-négyek? Csehország mégis befogadna menekülteket Törökországból

Csehország készen áll arra, hogy Törökországból szíriai menekülteket fogadjon be – közölte Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden Prágában a brüsszeli EU-török csúcstalálkozó eredményeire utalva.
 

A kormányfő szerint Csehország annyi szír menekültet fogadna be Törökországból, amennyit a menekültek Európai Unión belüli szétosztási kvótája számára megállapít. A kvóták emelését Prága továbbra is elutasítja. Sobotka ugyanakkor azzal számol, hogy a szírek áthelyezése Törökországból csak ideiglenes lesz.

Ankara a kedd hajnalban véget ért brüsszeli csúcstalálkozón azt javasolta, hogy visszafogadná a tőle illegálisan Görögországba távozott és nemzetközi védelemre nem jogosult, valamint a már a török partoknál feltartóztatott migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserében be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

“Ami ezt a szemet szemért rendszert illeti, ez természetesen olyan dolog, ami csak ideiglenes lehet. Egyetlen szír számára sem lesz ugyanis hasznos, ha csak azért fizetne az embercsempészeknek, hogy ellátogasson Leszbosz szigetére, majd visszaadják őt Törökországnak”

– vélekedett Sobotka. Bízik abban, hogy a mechanizmus csak ideiglenesen lesz érvényben, de szerinte jelentősen hozzájárulhat a migrációs hullám megfékezéséhez.

“Nincs itt szó új kvótákról, semmilyen új rendszerről, itt arról van szó, hogy érvényesítjük a jelenlegi kötelezettségeket, amelyek léteznek. Úgy vélem, hogy ráadásul ez így jobb is, mert Törökországból szíreket helyezünk át”

– fejtette ki Sobotka azzal, hogy a jelenleg érvényes megállapodás más állampolgárokra is vonatkozik.

“Egyszerűen arról van szó, hogy a 20 vagy 30 görögországi szíriai menekült helyett 20 vagy 30 szíriai menekültet Törökországból veszünk át. Ez az egyetlen különbség”

– szögezte le a cseh kormányfő.

Csehország tavaly önkéntesen felajánlotta, hogy 1100 menekültet vesz át Olaszországból és Görögországból. További 1691 menekült befogadására a szintén tavalyi európai uniós belügyminiszteri döntés kötelezi Csehországot. Prága néhány más országgal együtt, köztük Magyarországgal és Szlovákiával, ezt a döntést vitatja és ellenzi.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »