V. Felvidéki Ministráns Olimpia Szőgyénben

Augusztus lévén javában folyik a nyári szünidő, mégis megtelt a Csongrády Lajos Alapiskola épülete vidám fiúkkal, akik az ötödik alkalommal megrendezett Ministráns Olimpiára érkeztek a Felvidék tizenhét településéről. Ezek: Alistál, Bacsfa, Dunaszerdahely, Érsekújvár, Farnad, Garampáld, Garamkövesd, Helemba, Kicsind, Nagykér, Nagymácséd, Nagyölved, Párkány, Szőgyén, Udvard, Vága és Zsitvabesenyő.

A négy napos rendezvény megnyitóján Farkas Zsolt atya, Vígh Gábor polgármester és Szarka Andrea iskolaigazgató köszöntötte a közel száz résztvevőt és vendéget.

A nyitó szentmisén – Szent Lőrinc ünnepén – megáldották az Olimpiai lángot, az Olimpia zászlóját, melyhez nemzeti lobogó is társult, majd kezdetét vette a küzdelmek sorozata, melynek az iskola udvara és tornaterme szolgált helyszínéül. Volt futball, röplabda, stafétafutás és asztalitenisz. A szellemi megmérettetés a sakkban és a ministráns –kvízben nyilvánult meg, amikor bibliai, egyháztörténelmi kérdésekre kellett megfelelni, de sokat nyomott a latban a ministráns szolgálat és a liturgia szabályainak ismerete is.

A versengés mellett volt még métázás, közös fagylaltozás, a Tájház és Múzeum meglátogatása, egybekötve a híres szőgyéni lepény kóstolásával, kirándulás Esztergomba, a Vármúzeumba, ahol zenei élményben volt részük a ministránsoknak és a szervezőknek.

A rangos kiértékelés méltó volt az Olimpiához. Minden résztvevő kapott oklevelet és ajándékot. Osztottak díjakat, serlegeket, kupákat, és nem maradt el az ünnepi torta sem. Az összesítésben a Nagykér – Udvard csapata nyerte az Arany Serleget, Besenyő – Garamkövesd csapata az Ezüst Serleget, a harmadik helyen a Bacsfa – Nagymácséd csapat végzett.

A záró szentmisét Durcso Zoltán, a Nyitrai Egyházmegye püspöki helynöke celebrálta, de miként a nyitó szentmisén is, jelen volt Dr. Karaffa János atya, a Pázmaneum Polgári Társulás elnöke.

Főtisztelendő Farkas Zsolt atya a zárszóban örömét fejezte ki az fölött, hogy azok a fiatalok, akik az Úr oltáránál teljesítenek szolgálatot, fegyelmezett és jókedvű versenyzésükkel tanúsították azt, hogy Krisztushoz tartoznak. A négy nap folyamán megtapasztalták, hogy áldozat, erő, kitartás és bátorság nélkül nem lehet eredményeket elérni, sem fizikai, sem lelki sem a szellemi életben. A küzdésben gyakorolhatták a győzelem nagylelkű megélését és a veszteség elviselését, ezzel bizonyítva, hogy nemcsak az oltárszolgálatban, de az élet más területén is keresztényi viselkedésükkel tesznek tanúbizonyságot az Úr mellett. Bizodalmát fejezte ki az fölött, hogy továbbra is hűséges segítői lesznek a lelkiatyáknak, vállalva a szolgálatot Isten oltáránál, ezzel is erősítve keresztény – katolikus gyökereiket és nemzeti identitásukat. Végezetül köszönetet mondott a szervezők és segítők munkájáért, a támogatók nagylelkűségéért, és Isten áldását kérte életükre.

Különleges élményben volt részük a ministránsoknak, amikor az utolsó napon találkoztak a IV. Fűri Baráti Motorosok Találkozója résztvevőivel. A Nagyboldogasszony- templom mögötti téren félszáz motoros sorakozott fel. Zsolt atya imát és áldást mondott, kérve Szent Kristóf közbenjárását, aki az utazók védőszentje. Megszentelte a motorokat, majd Szent Kristóf –érmet és képet osztott a résztvevőknek.

A négynapos rendezvény a Szőgyéni Római Katolikus Egyházközség szervezésében zajlott, melyet Dr. Farkas Zsolt szőgyéni plébános, a Jópásztor Alapítvány elnöke, a Párkányi Esperesi Körzet iskola – esperese, a Nyitrai Egyházmegye ministráns referense koordinált. Oroszlánrészt vállalt a munkából Andruskó Gyula atya, érsekújvári káplán. Eljöttek segíteni az elmúlt négy olimpia szervezői, régi ministránsok, de voltak helyi felolvasó fiatalok is, akik szolgálatot vállaltak.

A rendezvény támogatói voltak: Bethlen Gábor Alap, Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága, Pázmaneum Polgári Társulás, Jópásztor Alapítvány, Szőgyén Község Önkormányzata, Csongrády Lajos Alapiskola, felvidéki vállalkozók és magánszemélyek.

Vígh Gábor polgármester örömét és köszönetét fejezte ki, hogy Szőgyén adott otthont, a rangos, országos rendezvénynek. Szívesen nyújt támogatást a jövőben, az ilyen és ehhez hasonló megmozdulások megvalósításához, mely a keresztény ifjúság nevelését szolgálja.

Berényi Kornélia


Forrás:pazmaneum.com
Tovább a cikkre »