Uzsorás volt Románia meggyilkolt tiszteletbeli konzulja?

Uzsorás volt Románia meggyilkolt tiszteletbeli konzulja?

Pénzkölcsönzéssel foglalkozott Ricardo Emanuel Salu­me Barake, Románia el salvadori tiszteletbeli konzulja, akit a hét elején találtak holtan a saját lakásában, így előfordulhat, hogy rablógyilkosság történt – ez az elmélet is fölmerült a salvadori sajtóban a diplomata meggyilkolása kapcsán.

barake545_b

A La Pagina című portál beszámolója szerint az üzletember, aki 1994 óta töltötte be a tiszteletbeli konzuli tisztséget, jelentős pénzösszeget tartott otthonában, ez vonzhatta oda a bűnözőket. Hugo Martinez külügyminiszter is ezt a feltételezést erősítette meg, mondván: a bűncselekménynek nincs köze a Barake által betöltött diplomáciai tisztséghez, sokkal valószínűbb, hogy üzletemberi tevékenységéhez köthető. Howard Cotto rendőrfőkapitány szerint az elkövetők ismerhették a konzult, mivel a bejárati ajtón nem látszanak erőszakos behatolás nyomai. Az elkövetők egyébként kikapcsolták a riasztókat, és ellopták a biztonsági kamerákat is.

Az Elsalvador.com arra enged következtetni, hogy Barake törvénytelen ügyleteket folytatott. Konkrétan uzsorásként tevékenykedett: különböző összegeket adott kölcsön jelentős kamatra, ezért tartott otthonában nagyobb pénzösszeget. Az elkövetők tudták ezt, ezért csaptak le. A Diariolatino.com szerint nem szervezett bűnbandák állhatnak a háttérben, hanem Barake munkatársai: a hatóságok összesen tíz, a meggyilkolt konzulhoz közel álló személyt vizsgálnak.

A román külügy ugyanakkor cáfolni igyekszik azt, hogy a román tiszteletbeli konzul törvénytelen ügyletekben lehetett érintett. A tárca szerint Barakét feddhetetlen és becsületes üzletemberként ismerték. Mint arról beszámoltunk, Barakét a hét elején saját otthonában találták holtan. A konzult megkötözték, és száját is betömték, házát pedig kirabolták.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »