Üzenetháború Bukaresttel

Vita nélkül, általános megfogalmazásokkal zárult a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) idei budapesti ülése. A tanácskozást Orbán Viktor nyitotta meg, aki bevezetésként azt mondta, ma már szerte a világban egyre könnyebb kiállni Magyarország mellett, pedig az elmúlt években ez egyáltalán nem volt így. A miniszterelnök szerint az ország külpolitikai elszigeteltsége nem következett be, s a „fekete bárányból” mára fősodrú politika lett a nyugati világban. Sikertörténetként értékelte a „nemzetegyesítést” is, mint fogalmazott: száz évvel a trianoni diktátum után a magyar nemzet egyes részei egymásra találtak, és a magyar–magyar együttműködés napi gyakorlattá vált. Azt is elmondta ugyanakkor, hogy a kisebbségi jogok biztosítása terén a térség országainak uniós csatlakozása csak szerény mértékben váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Orbán ezúttal is bírálta a „nyugati világot”, szerinte az ottani szellemi zűrzavart jelzi a Fidel Castro volt kubai vezető halála utáni „mentegetése”. Jól látható, hogy a baloldal eszméi teret veszítettek, ugyanakkor az európai helyzetet áttekintve a hagyományos jobboldal sem dicsekedhet különösképpen: neki is változnia kell, különben teret veszít, hasonlóan a baloldalhoz – idézte az MTI a kormányfőt. 

A miniszterelnök kitért a közelgő romániai választásra, amelyet sorsdöntőnek nevezett. Azt mondta, régen fordult elő, hogy olyan komoly veszélybe került volna az erdélyi magyarok bukaresti parlamenti képviselete, mint most. Orbán Viktor állítása sántít, hiszen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – amely most a Magyar Polgári Párt (MPP) néhány politikusát is felvette a jelöltlistáira – a román választási törvényben szereplő alternatív küszöb miatt az ötszázalékos eredmény teljesítése nélkül is bejut a parlamentbe. Mindazok a választási szereplők, amelyek legalább négy megyében megkapják a szavazatok legalább 20 százalékát, bekerülnek a parlamentbe. A jelenlegi etnikai arányok mellett pedig elképzelhetetlen, hogy az RMDSZ ezt a feltételt ne teljesítse. 

Lapunk úgy értesült, hogy a Máért ülésén Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke élesen bírálta az RMDSZ és az MPP összefogását. Nyíltan ugyan nem kifogásolta, hogy Kövér László Erdélyben kampányolt az RMDSZ-es jelöltek mellett, de sokatmondóan a házelnök egy korábbi nyilatkozatát idézte fel, melyben a fideszes politikus posztkommunista formációnak nevezte az RMDSZ-t.

Közben kitört a magyar–román nyilatkozatháború Románia nemzeti ünnepe kapcsán. A bukaresti külügyminisztérium „meglepődve és értetlenül” vette tudomásul a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium döntését, amellyel megtiltotta a magyar diplomatáknak, hogy részt vegyenek a Románia nemzeti ünnepe alkalmából szervezett fogadásokon és ünnepségeken. A román külügyminisztériumot a Digi 24 bukaresti hírtelevízió reagáltatta a budapesti döntésre. „Egy ilyen döntést nehéz megérteni, annál is inkább, mivel egy ország értékei és nemzeti jelképei iránti tisztelet vitathatatlanul magának az Európai Uniónak és az atlanti közösségnek az alapértékei közé tartozik. Románia mindig is mélyen elkötelezett volt és marad ezen értékek tisztelete mellett” – hangoztatta a Digi 24-hez eljuttatott közleményében a bukaresti külügyminisztérium.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának nyilatkozva azt mondta, a magyar embereknek nincs mit ünnepelniük december 1-jén, furcsa lenne, ha a Magyarországot képviselő diplomaták, külügyminisztériumi alkalmazottak román nemzeti fogadásokra járkálnának ezen a napon. „Ezért megtiltottam minden külképviseleten dolgozó magyar diplomatának és mindenkinek, aki a külügyminisztériumban dolgozik Budapesten, hogy részt vegyen akár Magyarországon, akár külföldön rendezendő román nemzeti ünnepi alkalmakon” – mondta Szijjártó. Romániában 1990 óta nemzeti ünnep december elseje. 1918-ban ezen a napon rendezték meg Gyulafehérváron azt a román nemzetgyűlést, amelynek résztvevői kimondták Erdély egyesülését a Román Királysággal.

A Jobbik szerdán Erdély több városában performansz keretében hívta fel a figyelmet arra, hogy 98 év alatt sem valósultak meg a gyulafehérvári nyilatkozat ígéretei. Ezt kommentálva Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Transindex kolozsvári hírportálnak leszögezte: az ígéretekre az erdélyi magyaroknak kell emlékeztetnünk a román államot, és ezt meg is teszik. „Ez a mi dolgunk, nem egy szélsőséges párt dolga” – fogalmazott a politikus.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »