Utolsó útjára kísérték Potyka bácsit

Utolsó útjára kísérték Potyka bácsit

Az 56-os szabadságharcos Porubszky Istvánt, Kispest 1956-os ellenállásának vezéralakját, a Magyar Gárda ikonikus tagját csütörtökön a kispesti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Potyka bácsi a szabadságharc alatt a szovjet megszállás ellen küzdő kispesti felkelők, az úgynevezett K-csoport parancsnoka volt. Október 23-án a Hungária Jacquard Szövőgyár művezető-helyetteseként megtagadta a munkát, és a kispesti Tanácsháza előtt gyülekező tüntetőkhöz csatlakozott, akik a helyi “forradalmi bizottság” tagjává választották.

Első fegyveres akciója alkalmával társaival, köztük tisztiiskolásokkal elvágták a szovjet hírszerzés Soroksári úti kommunikációs vonalát. Fegyvereiket a kispesti rendőrségtől szerezték. Később nagy harc árán kiszorították a szovjeteket a kispesti gránitgyárból.

Többször keveredtek harcba a Kispesten keresztül a városközpont felé igyekvő szovjet erőkkel, köztük páncélosokkal. A november 4-ei szovjet támadásnak a gyengén felfegyverzett kispesti csoportok nem tudtak ellenállni. Potyka bácsi a harcban először fej-, majd combsérülést szerzett. Miután ellátták a sebeit, november közepéig másokkal együtt tovább harcolt. November 28-án kényszerült elhagyni az országot.

A 2000-es évek végén a Magyar Gárda tagjaként a közösség ikonikus alakja lett.

Az ’56-os hős temetésén a Jobbikot csak Murányi Levente és Novák Előd képviselte, a pártelnök inkább az amerikai nagykövettel való találkozást választotta.

A temetésről készült felvétel ide kattintva tekinthető meg.

(Ultrasinfo nyomán; fotók: Varga Moncsi)

Potyka bácsi gyászjelentése

Elhunyt Potyka bácsi, Kispest 1956-os ellenállásának vezéralakja, a Magyar Gárda ikonikus tagja

Potyka bácsi ’56-os visszaemlékezései

Kommunista propaganda ment a tévében az emléknap előestéjén

Az ’56-os Potyka bácsi festményei megvásárolhatók

"Ha minden elvész: él a gárda" – A Rongyos Gárdára emlékeztek a Farkasréti temetőben

Olvasónk írása: November 4-e a halál napja, de mi újjászületünk

Beszámoló – Potyka bácsi és Szilárd István Dunaújvárosban

Kisfiúk oszlatták fel a gárdát + üzenet Dunaújvárosba


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »