Utoljára szólaltak meg a harangok a szútori református templomban

Utoljára szólaltak meg a harangok a szútori református templomban

SZÚTOR. Húszévnyi hallgatás után utoljára szólaltak meg a harangok Szútor felett, hogy aztán itt örökre elhallgassanak. Az életveszélyessé vált református templom két harangját a Gombaszögi Nyári Tábor szervezői felújítják, s azokat júliusban újraszentelik majd a gombaszögi a pálos monostorrom közelében felépülő haranglábon.

A gömöri Szútor település etnikai és vallási összetétele jelentősen megváltozott. A pár évtizeddel ezelőtt még jelentős számú református gyülekezet szétszóródott, a templom kiüresedett, ami mozdítható volt, azt elvitték. A templomban két harang függött némán. A Gombaszögi Nyári Tábor szervezői azt tűzték ki célul, hogy megmentik a két harangot, amelyek aztán Gombaszögön találhatnak új otthonra. Ez alkalomból a szútori templom mellett egy utolsó istentiszteletre került sor.

„Amikor készültünk erre az alkalomra, akkor a Szútorból elszármazott gyülekezeti tagoknak is említettük, hogy mi fog itt történni, és hát rájuk tört az a sok emlék, ami őket ide köti. Bizony könnyesek lettek a szemeik, hiszen itt születtek, itt növekedtek fel, akár ebben a templomban keresztelték őket, itt konfirmáltak, de tudunk olyanról is, akit itt eskettek” – mondta portálunknak Bihari László Richárd rimajánosi lelkipásztor hozzátéve: most, hogy a harangok elkerülnek innen, az ember azt érzi, hogy kevesebbek vagyunk. „De egyben örülünk is. Örülünk annak, hogy valami új indult el, egy új kezdeményezés, összefogás, amelyet ritkán tapasztalunk meg, s amely kapcsán ez a két harang megmenekül” – fűzte hozzá.

A harangok levétele a múlt szomorú lezárása ugyan, de az általuk képviselt érték jövőbemutató megőrzése is egyben. Az utolsó istentiszteletre a református egyház és a templomot jelenleg is birtokló jánosi gyülekezet tagjain kívül az innen elszármazott szútoriak is jelen voltak.

Hírdetés

Nagy Ákos Róbert, a Gömöri Református Egyház esperese kiemelte, itt évszázadokon keresztül hívő, református keresztyén emberek, dolgos magyar emberek tisztelték az Istent, énekeltek zsoltárokat, dicséreteket, úrvacsoráztak és töltődtek fel lelkileg ebben a közösségben. „Bizony sajnos az elmúlt évtizedek nemcsak megnyirbálták, hanem igazából teljesen lenullázták a szútori gyülekezetet. A reformátusság innen elment, és sajnos voltak olyanok, akik nem tisztelték a templomot, nem tisztelték az örökségünket. Ez fájdalmasan látható az itteni megroncsolt, tönkretett, kirabolt templom épületében is” – mutatott rá az esperes.

A templom már életveszélyes állapotban áll, a harangok levételében is a gombaszögi csapat alpinistái segédkeztek. A Gombaszögi Nyári Tábor csapata mindig is fontos feladatának tekintette az értékmentést.

Orosz Örs, a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője elmondta, a pusztuló szútori templom harangjai megmenekülnek, újra a híveket fogják szolgálni és Isten dicsőségét hirdetni. „Gombaszögön a feltárás alatt lévő gombaszögi pálos kolostorban, illetve a kolostor mellett kerülnek elhelyezésre egy haranglábon, ahol tábla fogja hirdetni, hogy honnét származnak. Ezáltal megőrizzük a szútori gyülekezet emlékét, ha nem is helyben, de a harangok itt maradnak Gömörben. Bízunk benne, hogy ezzel sikerült egy kicsit a régió figyelmét felkelteni, illetve a tágabb régió figyelmét felhívni arra, hogy ezek az értékeink veszendőben vannak, és valamit tennünk kell, hogy ha szeretnénk megőrizni őket” – fogalmazott Orosz Örs.

A két harangon a tábor szervezői kisebb felújítást végeznek majd. Kicserélik a harangszívek felfüggesztéseit, megtisztítják a szennyeződésektől, majd kifényesítik őket. A nagyközönség a harangokat 2018. július 17-én láthatja újra Gombaszögön, ahol a tábor nyitónapján újraszentelik azokat a pálos monostorrom közelében felépülő haranglábon.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »