Utoljára a csernobili katasztrófa idején mérhettek ilyen magas sugárzási értéket Helsinki felett

A cézium-137-es izotóp normális sugárzási értékének ezerszeresét mérték Helsinki felett március 3-án és 4-én, nem tudták azonban honnan származott. Egy atomipari vállalathoz vezettek a nyomok.

A finn Sugárzásvédelmi és Nukleáris Biztonsági Központ kedden közölte, hogy 4000 mikrobecquerelnek megfelelő sugárzást mértek légköbméterenként a finn fővárosban. Ez az érték a megszokottnál ezerszer magasabb ugyan, de milliószor kisebb annál, ami szükségessé tenné a lakosság számára a közvetlen védelmi intézkedéseket.

"Valószínűleg utoljára az 1986-os csernobili katasztrófa idején mértek ilyen magas értékeket. Még a 2011-es fukusimai katasztrófa idején is tízszer kisebbek voltak ezek az értékek" – mondta Tarja Ikaheimonen, a központ egyik vezető illetékese.

A céziumsugárzás forrását a nukleáris biztonsági központ a Suomen Nukkliditekniikka nevű atomipari vállalattal közösen azonosította, amelynek helyiségeiben a sugárzó anyagot tartalmazó kapszulát tárolták. A helyiségeket azonnal lepecsételték.

A finn hatóság szerint az ilyen jellegű sugárzó anyagokat rendszerint biztonságosan tárolják, és azok védve vannak, "ugyanakkor ebben az esetben ismeretlen okokból a tartály megsérült".

A vállalathoz a cézium-137-es izotóp kapszulája egy finn papírgyártó cégtől jutott. Jelenleg ennek a Kaipola nevű településen lévő cégnek a helyiségeit is vizsgálják rendellenes sugárzási értékek után kutatva, ugyanakkor az első vizsgálatok eddig nem mutattak ki ilyet.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »