Útfelújításokra menne az adóemelésből befolyt plusz

Útfelújításokra menne az adóemelésből befolyt plusz

Jövő hónaptól emelik az üzemanyagok jövedéki adóját. A szakértők szerint a drágulás miatt nem autóznak majd kevesebbet az emberek. A néhány milliárdos bevételből a tervek szerint alacsonyabb rendű utakat újítanak fel.

A piaci elemző szerint az adóemelés miatt nem autóznak majd kevesebbet az emberek. „Nem várunk jelentős változást a mostani adószabályok miatt a keresletben -egyébként tavaly is és idén is – nőtt a kiskereskedelmi forgalma az üzemanyagoknak. Idén 5%-os bővülést láttunk a piacon. Költségvetési szempontból pedig azt lehet elmondani, ha 50 dollár alá esik a kőolaj, abban az esetben a jövedéki adón keresztül néhány milliárd forinttal magasabb költségvetési bevétele lesz az államháztartásnak. A 20 ezer milliárd forintos mérlegfőösszeghez képest ez egy elenyésző tétel” – mondta Pletser Tamás energiapiaci elemző az Erste Banktól.

Az adóhatóság szeptember 22-én teszi majd közzé a következő három hónapra érvényes olajárat, amelyet negyedévente vizsgál felül. A jövedéki adó emeléséből származó többletbevételből az állam a tervek szerint alacsonyabb rendű utakat újít fel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »