Utcai zavargások ősszel? Mire készülnek a Fideszben?

A politikai indulatok erősödését jósolta lapunknak egy magas rangú, névtelenséget kérő Fidesz-politikus. Nem zárta ki, hogy őszre a tüntetések erőszakossá válnak, s utcai zavargásokat sem tart elképzelhetetlennek. Kérdés, hogy a viszkető tenyereket és pofonokat emlegető kormánypártiak ezt mennyire bánnák?

 

– Mi lesz ősszel? Lehet majd balhé az utcákon, esetleg zavargások, amilyeneket már láttunk 2006-ban – mondta egy névtelenséget kérő, magas rangú fideszes politikus a Magyar Nemzetnek, amikor az idei év várható politikai eseményeiről kérdeztük.

Kérdés, hogy ettől inkább félnek a kormánypártiak vagy nem is bánnák annyira, ha a Fideszhez végtelenségig hű tábort még jobban össze lehetne kovácsolni egy robbanásig feszült politikai helyzetben? Nem beszélve arról, hogy Orbán Viktor kormányfőnek – aki mostanság viszkető tenyereket emleget – lételeme a harc. Ha pedig nincs, hát nem ijed meg a konfliktusok élezésétől sem. De más fideszes megnyilatkozásokban is tetten érhető az elszántság, akár Bayer Zsolt vagy legutóbb Németh Szilárd pofonokat kilátásba helyező hozzászólásaira, írásaira gondolunk.

A lapunknak névtelenül nyilatkozó fideszes képviselő szerint egyébként két okból is erőszakossá válhatnak a szaporodó utcai demonstrációk.

Egyrészt a Fideszben úgy gondolkodnak, hogy a lex CEU és a civiltörvény miatt kezdődött – szerintük részben spontán – tiltakozások, tüntetések, útlezárások több-kevesebb rendszerességgel folytatódnak a választásokig. „Bármennyire nem érdekelnek ezek a demonstrációk senkit azon a pár ezer emberen kívül, aki ezekre mindig elmegy, a résztvevők láthatóan rákaptak az ízére, így ők továbbra is eljárnak majd, ha nem a CEU vagy a civilek miatt, akkor okot mindig könnyű lesz majd találni” – vélte a képviselő, aki szerint „az interneten is elérhetőek már olyan használati utasítás-szerű leírások, hogy hogyan kell egyre jobban provokálni a rendőröket”. Ő abszurd példát említett, eszerint „közel kell lépni hozzájuk egy tűvel a kézben és észrevétlenül beléjük szúrni, ezt sem a rendőr nem tudja majd bizonyítani, sem a tévéfelvételeken nem látszik”.

Hírdetés

A Fideszben szerinte tehát többen arra számítanak, a kormányellenes demonstrációk résztvevői szándékosan akarják majd kiprovokálni, hogy az esti híradókban tüntetőket oszlató, gumibottal ütlegelő civileket mutassanak, mint 2006-ban, az őszödi beszéd kiszivárgását követően. A fideszes politikus szerint „ezzel az lehet a szervezők célja, hogy ismét egy általános rossz hangulatot keltsenek az országban”.

– Elvégre senki nem szereti azt látni, hogy a rendőrök embereket vernek, felfordulás van. Erre még a mi szavazóink egy része is elbizonytalanodhat – tette hozzá.

Egy másik – nem fideszes, hanem kormányzati – forrásunk arról beszélt, azt nem hiszi, hogy bármilyen civil vagy ellenzéki szervezetnek ilyen stratégiája lenne, de „teljesen spontán is megtörténhet, hogy valaki túlmegy egy határon, és egy rendőrnél elszakad a cérna, és eljár a keze”. – Már a mostani demonstrációkon is lehetett látni, hogy volt, aki mondjuk levette a rendőrről a sapkáját vagy közvetlen közelről kiabált az arcába, mint 2006-ban is. Sok a fiatal a tüntetők között, és a rendőrök is jórészt fiatalok, előfordulhat, hogy valaki nem bír magával – fogalmazott, hozzátéve, „számukra az lenne a rémálom”, ha erőszakosan oszlató, embereket verő rendőrök képeivel lenne tele a média, hiszen a Fidesz jelenlegi politikájának egyik alapelve a „Gyurcsányék alatt verték a tüntetőket a rendőrök, az Orbán-kormány alatt nem verik őket”. Ezt a hivatkozási alapot a párt továbbra is meg akarja őrizni politikai kommunikációja számára.

A másik negatív forgatókönyv azzal számol, hogy a kormányellenes megmozdulások előbb-utóbb a kormánypárti választóközeg részéről szülnek erőszakos ellenreakciót.

Tény, hogy egyelőre elszigetelt esetekben, de ért már inzultus ellenzéki demonstráción részt vevő tüntetőket. Egy budapesti szórakozóhelyen például „A CEU-val vagyok!” jelvényt viselő fiatalokba kötöttek bele, Teleki László MSZP-s képviselő lányát pedig aláírásgyűjtés közben inzultálták Nagykanizsán. De ide sorolhatjuk a fővárosi Szabadság téri szovjet emlékművet festékkel megdobó Komáromy Gergő esetét is, akit később a Budapesten élő oroszbarát csecsen, Magomed Dasajev kényszerített videós bocsánatkérésre, ami a magyar hatóságokat és a kormányzatot nem igazán zavarta.

 (Az eddigi atrocitásokat és a velük kapcsolatos kormányzati megnyilatkozásokat külön összeállításban ismertettük.)

A már idézett fideszes politikus szerint arról még nem döntött a Fidesz, hogy utcára viszi-e valamikor a közeljövőben a saját híveit. Ez azért érdekes, mert Bayer Zsolt megnyilatkozásai vagy a Civil Összefogás Fórumot vezető Csizmadia László aktivizálódása mintha erre utalna. Igaz, kormányzati informátorunk szerint „Habony Árpádék azt is mérik, mikor lenne szükség egy ilyenre a saját táborunk aktivitásának erősítése céljából. A döntést nyilván akkor fogják meghozni, ha egy ilyen demonstrációra szükségességét a felmérések is alátámasztják”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »