Uszítók, manipulátorok, szankciók

VEZÉRCIKK – Akár úgy is értelmezhetnénk a román közszolgálati televízió (TVR) etikai bizottságának döntését, amelyben elmarasztalta a Kolozsvári Magyar Napok alkalmából megtartott Beatrice-koncert kapcsán manipulatív és tendenciózus riportot elkészítő és adásba engedő munkatársakat, hogy újabb magyar siker született a román nacionalizmussal szemben.

Ugyanakkor van egy lényegesen fontosabb aspektus is: valójában a szakmaiság, a tények és az újságírás alapvető szabályainak tisztelete, valamint a józan ész aratott diadalt a tényeket elferdítő, a híreket meghamisító és ezzel a valóságot feszültség szításának céljával manipulálni akaró „újságírás” fölött. Amely a román médiában – nemcsak magyar ügyekben, de azokban kiemelkedően sokszor – inkább gyakorlatnak, mint kivételnek számít.

Emlékezetes: a TVR külsősként dolgozó kolozsvári tudósítója a Betarice Utálom az egész XX. századot című száma illusztrálásaként a kivetítőn megjelenő Hitler- és Sztálin-ábrázolásokat úgy értelmezte, hogy a zenekar a diktátorokat dicsőíti. Egy évekkel ezelőtti, nem kolozsvári koncertfelvétel bejátszása – amelyen az együttes történetesen egy románoknak nem tetsző dalt játszott – pedig már az irredenta vádaknak is táptalajul szolgált, amelyeket ezek nyomán az egész Kolozsvári Magyar Napokra rá lehetett húzni. Holott aki ismeri az Utálom az egész XX. századot című dalt, az tudja, hogy éppen a fordítottjáról szól: Hitler és Sztálin azok a figurák, akik miatt utálni lehet a múlt századot.

Mindennek kiderítéséhez nem kellett volna más, mint hogy a riporter lefordíttassa a szöveget. (Itt jegyeznénk meg: eleve felháborító, hogy jelentős magyar közösség lakta településeken a román médiumok olyan tudósítókat foglalkoztatnak és küldenek el magyar rendezvényekről tudósítani, akik nem tudnak, vagy legalább értenek magyarul.)A riport készítője azonban nem fárasztotta magát ilyesmivel. Ehelyett összeállította a tudósítást, amely hangzatos, és nagyot durrant – az irredenta magyarok Hitlert és Sztálint éltették Kolozsvár főterén –, csak éppen a valósághoz nincs semmi köze.

Ezzel persze nincs egyedül a közszolgálati televízió. Az országos (és nemcsak) román média rendszerint vagy egyáltalán nem vesz tudomást arról, hogy itt 1,2 milliós magyar közösség él, saját intézményrendszerrel és rendezvényekkel, vagy csak akkor, ha a magyarokról szóló hírek elhelyezhetők a magyar–román konfliktus koordinátarendszerében. Ilyenkor – a nézettségi adatok növelése érdekében – gyakran elferdítve tárgyalják a híreket, nem csupán meglovagolva, de tovább szítva az Erdély magyarok általi visszaszerzésével kapcsolatos félelmeket, nem ritkán szándékosan uszítva a magyarok ellen.

Ebben a műfajban fekete öves manipulátornak számít a B1 hírtelevízió hírkommentátora, Radu Banciu, aki „visszaeső” uszító, hiszen annak ellenére is képes volt Magyarország és az erdélyi magyarok ellen hergelni nézőit, hogy korábban a csatorna már tetemes bírságot kapott magyargyűlölő kijelentései miatt. A  jelek szerint a nagyobb nézettség érdekében nem szóltak rá Banciura – így csak remélni tudjuk, hogy a médiahatóság az újabb acsarkodások nyomán végre akkora bírságot ró ki, hogy rájöjjenek: nem értik meg gyűlöletet szítani. Ezért is fontos, hogy az amúgy a magyar nemzetiségű polgárok adóiból is üzemeltetett TVR etikai bizottsága most határozottan kiállt a szakmai alapelvek betartása, a manipuláció és az uszítás ellen.

Mindemellett azért reméljük, a médiahatóság is lép az ügyben, és szankcionálja a felelősöket. Persze nem táplálunk olyan illúziókat, hogy ezek eredményeként a román médiumok empatikusabban számolnak majd be a magyar közösség mindennapjairól. De ha a hivatásos gyűlöletkeltők elbizonytalanodnak, és kétszer is meggondolják, hogy érdemes-e a tényeket manipulálva, elferdítve ordas hazugságokkal uszítani a magyarok ellen, már megérte.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »