USA népének nagy többsége: rosszak a faji kapcsolatok. Kis többség: rossz a kapitalizmus

USA népének nagy többsége: rosszak a faji kapcsolatok. Kis többség: rossz a kapitalizmus

hangobama

THE NEW YORK TIMES

A megkérdezettek amerikaiak 69 százaléka szerint az Egyesült Államokban a  faji kapcsolatok általában rosszak, ami  az 1992-es Los-angelesi faji zavargások óta a legrosszabb megítélés, mutatja be a New York T9mes/CBS News felmérésének eredményeit a vezető amerikai lap. A felmérést péntektől (azaz egy nappal azután, hogy öt rendőrt öltek meg Dallasban) keddig végezték el. Tízből hat amerikai szerint a faji kapcsolatok egyre rosszabbak is lesznek. Egy évvel ezelőtt ugyanígy a megkérdezetteknek csak 38 %-a nyilatkozott.

 

NEW EASTERN OUTLOOK

A mai Amerikában a túlélésre megy  a játék” címmel írt cikkét a világnak főként a „keleti részében” zajló eseményekről tudósító portál  így kezdi: „A Foreign Policyban ’Túlélés az új amerikai álom’ címmel közölt nemrég megjelent cikke azt írja, hogy az amerikai ifjúság elvesztette illúzióit a kapitalizmussal kapcsolatban. Bemutatja a Harvard Egyetem tanulmányának eredményét, amely szerint a 18 és 29 év közöttiek 51 %-a ellenzi a kapitalista modellt, míg 42 százaléka támogatja azt. Fura, hogy 33 százalékul a szocializmust támogatja”. Ezeknek a fiataloknak a kapitalizmus már nem azt jelenti, folytatódik a cikk, mint az idősebbeknek, azaz egy olyan rendszert mely harcban áll a szovjet típusú elnyomással, hanem egy olyat, amely a 2008-as válságból nem tud igazán kilábalni. Ugyanez a korosztály a legkevésbé patrióta és ellenségesen tekint a Fehér Házra.

 

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICTEN

„A Brexit-sokk az egész világra kiterjedő kereskedelmi háborút válthat ki” címmel a független német hírportál arról ír, hogy a Brexit legfontosabb makróökonómiai hatása a kamatok esése mindenütt a világon. Ez a leértékelési versenyfutással együtt Európa és Japán gazdasági fejlődését súlyosan érinti. Egy új kereskedelmi háborúból Kína húzhat hasznot, írja a cikk.

*             *             *

Nem sikerült elmenekülniük az iszlamista zsoldosoknak Aleppóból. Sőt, súlyos emberveszteséget szenvedtek. Hadfelszerelésükben is súlyos károk keletkeztek. A szíriai hadsereg napok óta vette körül a várost. Sikerében szerepet játszhat, hogy Törökország hirtelen elkezdett együttműködni Oroszországgal.

*             *             *

Franciaország minden előzetes bejelentés nélkül „a továbbiakig” bezárta törökországi nagykövetségét és főkonzulátusát. A portál értesülése szerint azért, mert terrorfenyegetést kaptak.

 

RUSSIA TODAY

11 év szünet után Arkansas szövetségi államban ismét meg akarják kezdeni  a kivégzéseket halált okozó szer befecskendezésével, jelenti a globális orosz tévéállomás angol nyelvű portálja. Az előkészületeket már megtették és beszerezték a bénító vecuronium bromidot. Várhatóan ezt a mérget kapja a nyolc, kivégzésre váró személy. A kivégzések megindítását az késlelteti, hogy Arkansas fellebbviteli bírósága a rabok fellebbviteli kérelmével kapcsolatban még nem döntött.

*             *             *

Hírdetés

A kínai külügyminisztérium tegnap élesen elítélte az amerikai külügyminisztérium nyilatkozatát, amellyel támogatásukról biztosították a hágai nemzetközi döntőbíróság döntését Kínának a Dél-kínai-tenger területi jogaival kapcsolatban. „Az amerikai nyilatkozat nem veszi figyelembe a tényeket és olyan döntést támogat, amely illegális és érvénytelen”, hangoztatta a kínai külügyi szóvivő hozzátéve, hogy az ilyen döntések „sértik a jog szellemét, a nemzetközi jogot és a nemzetközi kapcsolatokat szabályzó alapvető normákat”. Elmondta azt is, „az USA minden esetben szelektíven viselkedik, amikor a nemzetközi jog alkalmazására kerül sor: a nemzetközi jogot idézi, amikor ez neki jó és félresöpri azt, amikor annak betartása nem érdeke. Másokat sürget arra, hogy tartsa be a tengeri jogra vonatkozó ENSZ megállapodást (UNCLOS = United Nations Convention ont he Law of the Sea), miközben a mai napig azt nem ratifikálta”. Peking arra is felszólította Washingtont, hogy „hagyjon fel az illegális döntőbíráskodás reklámozásával, hagyjon fel azzal, hogy beavatkozik a Dél-kínai tenger ügyébe, Kína szuverenitásának és biztonsági érdekeinek aláásásába és szűnjön meg fokozni a térségben uralkodó feszültséget”. Kedden John Kirby amerikai külügyi szóvivő úgy nyilatkozott, hogy „a bíróság döntése végleges és az jogilag kötelező Kínára és a Fülöp-szigetekre nézve”, hozzátéve, az USA elvárja, hogy „mindkét fél teljesíti kötelezettségét. A kínai külügyminisztérium tegnap úgy fogalmazott, hogy a hágai döntőbíróság ítélete „a jog köpenyébe bújtatott politikai komédia”. Kína, folytatódik a nyilatkozat, továbbra is megvédi szuverenitását, a tengeri jogokat és érdekeit. A hágai bíróság a Fülöp-szigetek indítványáról döntve elutasította Kínának a Dél-kínai tengerre vonatkozó „történelmi jogait”, mert szerinte Kína megsértette a Fülöp-szigetek szuverén jogait.

*             *             *

Dmitri Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes, a védelmi ipar felelőse kijelentette, a Moszkvára gyakorolt nyugati nyomás ellenére Oroszország és Kína között tovább erősödik a gazdasági együttműködés. Hozzátette, a országa elleni szankciók nem akadályai ennek az együttműködésnek, de nem is okozói. Oroszország együttműködik a Selyemút gazdasági övezet nevű projektben is. A 2013-ban indult program célja, hogy az ázsiai és európai országok között szállítási, energia- és kereskedelmi folyosót hozzanak létre. (Ennek része a Belgrád-Budapest vasútvonal.)  Júniusban a két ország elnöke befektetési megállapodásokat írt alá 50 milliárd dollár értékben.

 

POLITICO

Olaszország megelőzte Görögországot az érkező migránsok számában. Itáliába naponta 750 ember érkezik, szemben napi mintegy 50 migránssal Hellaszba, számol be az amerikai hírportál európai kiadása a Frontex uniós határvédelmi szervezet adatairól. Idén az első fél évben 360 000 illegális belépés történt Európába, ami több a tavalyi első hat hónapnál, de a beáramlás csökken április óta, közölte a Frontex.

*             *             *

Francois Fillon korábbi jobboldali  francia miniszterelnök kijelentette, hogy a Nyugat Oroszországot provokálja. Fillon jövőre indul az elnökválasztási küzdelemben. „A francia konzervatív vezetők egyre melegebb érzésekkel fordulnak keleti zabolázatlan szomszédjukhoz, Vlagyimir Putyinhoz”, írja rosszallóan a cikk. Fillon szerdán kijelentette, leginkább a Nyugat a hibás abban, hogy magasra csaptak a feszültségek Oroszországgal. Fillon a párizsi európai-amerikai sajtóklubban azt is mondta a megjelent újságíróknak, hogy a Nyugat hatalmas hibákat vétett a Szovjetunió összeomlása után és ezek a hibák vezettek a mai feszültségekhez, „melyeket részben mi provokáltunk ki”. Fillon együttműködést javasolt Oroszországgal. A cikk megjegyzi, hogy Sarkozy volt francia elnök több más francia politikushoz hasonlóan szintén az Oroszország elleni szankciók megszüntetését javasolja. Fillon nem volt hajlandó arra az újságírói kérdésre válaszolni, hogy Franciaország átgondolná-e NATO-tagságát.

 

TASS

A hivatalába hétfőn beiktatott Imad Hamisz szíriai miniszterelnök Dmitri Medvegyev orosz miniszterelnöknek küldött táviratában  megköszönte Oroszországnak a terrorizmus elleni harcban nyújtott segítségét. Azt írta, az új szíriai kormány erősíteni fogja kapcsolatait orosz barátaival, elsősorban a gazdaság terén. Így fogalmazott: „Rendkívül nagyra értékeljük Oroszország nemes álláspontját, ami erősíti a szíriai nép eltökéltségét a terrorizmussal és az ellenséges erőkkel való szembenézésben”, jelenti az orosz hírügynökség.

 

SPUTNIK

Egy héttel ezelőtt Erdogan török elnök a szíriai elnököt még a terroristáknál is rosszabb terroristának nevezte, mire tegnap Binali Yildirim török miniszterelnök beszédében azt mondta, hogy Szíriának és Iraknak együtt kell működniük a terrorizmus legyőzésére. Majd azt mondta, hogy amint Ankara normalizálja kapcsolatait Izraellel és Oroszországgal, „biztos vagyok benne, hogy ugyanarra sor kerül a szíriai pályán”.

 

AL-JAZEERA

A katari tévéállomás angol nyelvű globális portálja hosszú cikket közöl vezető politikai elemzője, Marwan Bishara tollából, amelyben a szerző hányingerét fejezi ki és ugyane veszélytől óvja a potenciális olvasókat Dennis Ross, az USA közel-keleti főtárgyalója „Sikerre ítélve: az amerikai-izraeli kapcsolatok Trumantól Obamáig” című könyve kapcsán. Bishara szerint a könyvnek három célja van: „1. Izraelnek mindig igaza van. 2. Ebből következik az, hogy az USA-nak csak akkor van  igaza, amikor Izrael mellé áll, megvédve háborús fellépéseit és az általa Izraelt annak agresszivitása és pusztítása fejében adott jutalmát. 3. Az amerikai vezetők nem tanulnak elődjeik hibáiból, akik ismételten, naivul és hibásan számoltak az Izraellel kapcsolatos arab álláspontokkal, holott, Ross szerint, Palesztina nem jelent prioritást az arabok számára.” Ross egyetlen szót nem veszteget az évtizedek óta megszállva tartott és sanyargatott palesztin nép szenvedésére. A Ross-féle amerikai politikusok Izrael előtti hasmánt csúszása egyértelműen negatív, kontraproduktív hatású, ami bíztató, írja a szerző.

 

SPIEGEL

A legolvasottabb német hírportál főszerkesztő-helyettesének (a főszerkesztő szabadságon van) reggeli köremailje felháborodottan reagál arra, hogy a brexites Boris Johnsont nevezték ki brit külügyminiszternek. (A nyugati sajtótermékek e téren is egyöntetűen negatívan értékelik a londoni döntést.)

 

 


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »