Úrnapja C év (2016)

MÁJUS 29. (VAGY 26.) ÚRNAPJA – „C” ÉV*

Megosztani, amink van

„Ti adjatok nekik enni”

Jézus egy magányos helyre vonult apostolaival. A nép megtudta és utána ment. Ő szívesen fogadta őket, és beszélt nekik Isten országáról, akik pedig gyógyulást kerestek nála, azokat meggyógyította. A nap már hanyatlóban volt. Odament hozzá a tizenkettő: „Bocsásd el a népet – figyelmeztették –, hogy a környékbeli falvakban és tanyákon szállást és élelmet keressenek maguknak, mert itt elhagyatott helyen vagyunk.” „Ti adjatok nekik enni”– válaszolta. „Csak öt kenyerünk és két haluk van”– mondták. – „El kell mennünk, hogy ennivalót vegyünk ennyi népnek”. Mintegy ötezer férfi volt ott. Akkor meghagyta tanítványainak: „Telepítsétek le őket ötvenes csoportokban”. Úgy is tettek. Letelepedtek mindnyájan. Jézus pedig kezébe vette az öt kenyeret és a két halat. Föltekintett az égre, és megáldotta azokat. Majd megtörte, s tanítványainak adta, hogy osszák ki a népnek. Miután mindnyájan ettek és jóllaktak, még tizenkét kosárra való maradékot szedtek össze. Lk 9,11b-17

 

„Ti adjatok nekik enni”– Ez az utasítás, akkor és ott először azt jelentette, hogy Jézus a tágabb közösséget, melynek Isten országáról beszélt, nem (passzív) hallgatóságnak, őt csodáló, érte rajongó publikumnak tekintette, hanem olyan közösségnek, melynek jóban-rosszban ki kell tartania!

Másodszor azt a leckét adta fel a tanítványoknak, hogy a születő közösségbe, melynek ők lesznek hordozói és vezetői, hogy nem csak a lelkeket, hanem a testet, az egész embert is kell táplálniuk: teljes körű felelősségük lesz.

Oszd meg és uralkodj?

Harmadszor tanulság és tanítás nem csak a kiszemelt leendő vezetőknek, hanem a vezetetteknek, de a népnek is: ha szolidárisak vagytok, egymás támaszai, akkor nem lesz többé gondotok! – ez az egyértelmű üzenet. A bőség előfeltétele a megosztás. Jézus nem „piaci” megoldást ajánl fel – nem küldi el vásárolni munkatársait – hanem közösségi megoldást. A megosztás helye nem a közösségi oldal, ahol csak szavakat és ötleteket osztunk meg, hanem a közösség maga, ahol megosztjuk, amink van. Ezen a hiteles közösségi megoldáson pedig az Úr áldása van.

És nem kell sehova se menni, se a környékre, sem a szomszédba. A megoldás köztünk és itt van.

A tömege ellátása, etetése, tehát nem csak az eucharisztikus közösség előképe, hanem egy igazságosabb és bölcsebb társadalmi és gazdasági rendé is. A szkeptikusokat cáfolva, nem a pazarlás vezet a jóllétre, hanem a megosztás és takarékosság együttese: Miután mindnyájan ettek és jóllaktak, még tizenkét kosárra való maradékot szedtek össze.

Kiss Ulrich SJ

 

*Magyarországon vasárnap, határainkon kívül csütörtökön, május 26-án, ünnepeljük Krisztus Szent Testének és Vérének ünnepét!

 


Forrás:ulrichblog.wordpress.com
Tovább a cikkre »