Űregereket is hozott a Földre a Dragon

Sikeresen visszatért a Földre több mint egy tonna rakománnyal a SpaceX amerikai magánvállalat Dragon típusú teherszállító űrhajója a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) – közölte pénteken az űrkutatási magánvállalat és a NASA.

A teherűrhajó közép-európai idő szerint péntek kora délután hagyta el az űrállomást, hat órával később pedig a mexikói partok közelében, a Csendes-óceánban landolt.

A fedélzetén felszereléseket és kutatási anyagokat hozott vissza, amelyeknek az összsúlya mintegy 1300 kilogramm. Emellett 12 „űregér” is visszajött a bolygóra. A rágcsálók egy genetikai kutatás keretében mentek fel az ISS-re a Dragon teherűrhajóval.

A Dragon a múlt hónapban vitt az ISS-re új dokkolóállomást, amelyet két amerikai űrhajós többórás űrséta során szerelt fel a múlt héten. Ez az első nagyobb lépés afelé, hogy a létesítmény kereskedelmi forgalomban közlekedő űrkapszulákat fogadhasson.

Az Egyesült Államokból az űrsiklók 2011-es „nyugdíjazása” óta nem indult ember az űrállomásra, de az amerikai SpaceX és a Boeing cégek egy-két éven belül újra embert akarnak a létesítményre szállítani. Ehhez azonban le kellett cserélni az űrállomás dokkját, amely még az űrsiklók fogadására volt kialakítva. Az új dokk elvileg több ország űrjárműveit tudja fogadni.

Egyelőre csak a Dragon tud rakománnyal visszatérni a Földre, minden más teherűrhajó felviszi a rakományt, majd megrakják szeméttel, s végül űrhulladék-égetőként végzi a bolygó légkörében.

Addig azonban, míg az Egyesült Államokból újraindulnak az embert is szállító űrrepülések, az űrhajósokat Oroszország juttatja el a Nemzetközi Űrállomásra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »