Ünnepvárás a Bodrogközben

Ünnepvárás a Bodrogközben

Adventi fények világítják be a bodrogközi településeket az ünnepvárás időszakában, annak ellenére, hogy az idén elmaradnak az ünnepváró programok, a közös adventi gyertyagyújtások. Minden település és család is a maga módján igyekszik az adventi időszakot a szokásokhoz híven hangulatossá tenni.

A bodrogközi településeken is felállították a kültéri adventi koszorúkat, feldíszítették a település fenyőfáját, és a betlehemi díszletek állítása sem maradt el, ahogyan már sok éve az hagyománnyá vált. Az új helyzet, a személyes találkozások hiánya új gondolatokat, kreatív ötleteket is kihoz az emberekből.

Egyik ilyen újszerű kezdeményezés Kistárkányban látott napvilágot, ahol „Adventi csillagút néven” indítottak közösségépítő programot anélkül, hogy összejövetelen találkozzanak az emberek. A Kistárkány és Környéke Társulás kezdeményezésére, a falu vezetőségének közreműködésével az adventi időszakban, pontosabban Luca-nappal kezdődően naponta egy-egy csillagot gyújtanak a település más-más utcájában egy ház ablakában. Ezeket a csillagokat kellene megtalálniuk a falu utcáin sétálóknak, akik örömükben egy fotót is készíthetnek róluk, és eljuttathatják azt a községi hivatalba. Aki az összes csillagot felfedezi, vagyis bejárja az adventi csillagutat, ajándékban részesül.

Bodrogszerdahelyen a hagyományokhoz híven a falu központjában állították fel az adventi koszorút és a falu fenyőfáját, a görögkatolikus templom udvarán pedig a betlehemet csodálhatják meg a látogatók.

Újszerű, és különösen kedves gesztus a Szent Lukács Szabadidőközpont és a görögkatolikusok részéről, hogy a betlehem-díszlet sátrában, a jászolban plüssjátékok várják a gyerekeket, amelyekért köszönetképpen egy imát kérnek tőlük. A felnőttek pedig a pásztor kosarából egy-egy kedves szövegű üdvözletet vehetnek ki ajándékképpen. A református egyház karácsonyi üdvözlettel és mézeskalácsot tartalmazó meglepetéscsomaggal kedveskedett a híveknek. A település központját a Gulyás Pékség különleges karácsonyi fénydísszel tette még csillogóbbá, ezzel az ajándékkal kedveskedve a település lakóinak és a látogatóknak.

Hírdetés

Borsiban a templom előtt álló adventi koszorún vasárnaponként a szentmisét követően a hívekkel közösen gyújtják meg a gyertyákat az egyházak képviselői. A faragott betlehem, amely Trella Erik bodrogközi fafaragó keze munkáját dicséri, szintén az ünnepvárás hagyományos eleme Borsiban.

A járványügyi előírások szigorú betartása mellett, így kevesebb látogató befogadásával, mégis nagy sikerrel valósították meg december 9-én a Derzsi Zenekar (Derzsi György, Novák Csaba, Balogh László, Hankó József) zenés estjét. A fergeteges előadást december 14-én, Bertók István zongoraművész és Bertók Katalin előadóművész varázslatos zenés műsora követte. A királyhelmeci Mailáth József Regionális Múzeum mindig az aktuális előírásokhoz igazodva (személyesen/online) várja a látogatókat közösségi oldalán egy-egy egyedi és hangulatos karácsonyi történettel, valamint karácsonyi kiállítást is nyitottak, ahol mézeskalács alkotásokat, adventi koszorúkat és különleges karácsonyi díszeket láthatnak az érdeklődők.

Az iskolákban most többnyire csak az alsó tagozatosok élik meg a közös karácsonyi készülődést, de akad azért arra is példa, hogy a felső tagozatosok is bekapcsolódnak online formában az ünnepvárás pillanataiba. Bodrogszerdahelyen a magyar alapiskola közösségi oldalán naponta egy-egy ablakot nyitnak ki az adventi naptáron, amely mögött egy-egy produkció (zongorajáték, ének, közös zenés produkció, vers stb.) rejtőzik, amelyet a diákok adnak elő.

A templomokban az egyházi alkalmak a Bodrogközben is vagy online, vagy kis létszámú csoportokat fogadva zajlanak. Az istentiszteletek, szentmisék is az online térbe kényszerültek, így szinte minden egyházközségnek van már közösségi oldala, ahol közzéteszik a felvételeket.

Mindezek mellett, ha a mindenkori karácsonyi vásárokon résztvevő lelkes kézművesek közösségi oldalaira tekintünk, láthatjuk, hogy a kreativitás nem ismer határokat. A zétényi Bukus Ilona évek óta szebbnél szebb horgolt karácsonyi díszekkel tölti fel gyűjteményét, és kínálati kosarát advent idején. Királyhelmecen viszont a mézeskalácssütés és díszítés mesterségét immár művészi színvonalon művelő Bukus Tímea jeleskedik csodálatos munkáival. Kiskövesden az „Aranynektár” családi vállalkozás kínálja termékeit (különféle ízesítésű és fajtájú mézet, gyertyákat, szappant), most éppen a karácsonyi ünnepekre hangolva kínálatukat.

Az élet tehát nem áll meg, a koronavírus-járvány miatt kialakult körülmények sem tudják az ünnepvárás hagyományait feledtetni. Az emberek rendhagyó módon ugyan, a szokásoktól kissé eltérően, de megélik a várakozás időszakát. Várják az ünnepet, várják a csodát, hogy az fényt hozzon a szürke hétköznapokba. Márai szavaival élve: „Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában, nemcsak te és én, hanem az egész világ, az emberiség, amint mondják, hiszen ezért van az ünnep, mert nem lehet a csoda nélkül élni.”


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »