Uniós jogorvoslatot kérnek a csíkszeredai zászlóügyben

A marosvásárhelyi ítélőtábla döntése értelmében el kell távolítani a csíkszeredai polgármesteri hivatal tanácsterméből a székely, a magyar és a városzászlót – jelentette be Füleki Zoltán alpolgármester.

zaszlok-a-tanacsteremben-vn-005_or_b

Az elöljáró magánszemélyként fordult az ítélőtáblához, miután a bíróság korábban jogerős ítéletet hozott a szimbólumok eltávolításáról, fellebbezését azonban csütörtökön elutasították. A pert a Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) még tavaly nyáron indította abból a célból, hogy kötelezzék a polgármestert minden olyan zászló eltávolítására, amelyeket szerintük törvénytelenül helyeztek el a tanácsteremben. Az ADEC a pert első és másodfokon is megnyerte.

„Nagyon meglepődtem volna, ha elfogadják a fellebbezésem” – nyilatkozta kérdésünkre Füleki. Hozzátette, lehetett erre számítani, és mivel ebben az ügyben már nincs jogorvoslati lehetőség Romániában, európai fórumokhoz fordul. „Nem adjuk olcsón a bőrünket, ha már ilyen jogi eszközökhöz folyamodnak, és képesek az amerikai nagykövetet is kitámadni egy zászló miatt, akkor semmin nem kell meglepődni. Jogi eszközökkel kell továbbvinni ezt a harcot, és én eldöntöttem, hogy addig viszem, amíg lehet” – szögezte le Füleki. Azt is elmondta, az európai uniós perorvoslathoz szükséges jogi segítséghez is az indoklás kézbesítése után fog partnereket keresni.

Egyébként várhatóan október 6-án hirdetnek ítéletet a Kovászna megyei önkormányzat által adományként átvett székely zászló ügyében, az első tárgyalásra pénteken került sor. Mint ismeretes, Kulcsár Terza József MPP-s önkormányzati képviselő februárban székely zászlót adományozott a tanácsnak, azt határozatba foglalták, leltárba vették, és kitűzték az ülésteremben. A testület abban bízott, hogy ha a szimbólum leltári tárgynak minősül, a prefektus nem fogja eltávolítani a lobogót a két intézmény által közösen használt díszteremből. Sebastian Cucu azonban a közigazgatási bíróságon kérte az adományozási szerződés és az adományt elfogadó tanácshatározat megsemmisítését, és azt is, hogy a bíróság kötelezze a megyei tanács elnökét a székely zászló eltávolítására, ugyanakkor az adományozót is perbe fogta.

Kulcsár Terza József úgy tudja, amikor a prefektúra ülésezett a közös teremben, a székely zászlót fehér lepellel letakarták. A múlt heti tárgyaláson Kulcsár Terza József és ügyvédje is azzal érvelt, hogy nem tilthatják meg az adományozást, reklámzászlót, labdát vagy akár egy üveg vizet is ajándékozhatott volna az önkormányzatnak. Leszögezték, Romániában nem tiltja törvény a székely zászló kitűzését. Kulcsár Terza József szerint megfélemlítő akcióról van szó, hogy a magyar közösség ne merje használni szimbólumait. A prefektúra jogi képviselője viszont arra hivatkozott, hogy Romániában csak a román zászló hivatalos.

Kulcsár Terza József egyébként a Területi Közrendészeti Hatóság (ATOP) múlt heti ülésén azt javasolta, hogy olyan rendőrfőkapitányt nevezzenek ki a Kovászna megyei rendőrség élére, aki ismeri a magyar nyelvet, vagy legalább erdélyi származású. A javaslatot azért tartotta időszerűnek, mert a napokban lejárt Silviu Stoenescu megbízatása. A felvetésről szavaztak, ám a többség nem támogatta, arra hivatkozva, hogy ez nem tartozik az ATOP hatáskörébe.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »