Ultraortodox zsidók perelnék Izraelt, mert rájöttek, az iskolában nem tanítottak nekik semmi használhatót

Ultraortodox zsidók perelnék Izraelt, mert rájöttek, az iskolában nem tanítottak nekik semmi használhatót

Izrael Állam jogi képviselői elutasították egy volt ultraortodox zsidókból álló csoport kártérítési követelését, amelyet a csoport tagjai arra alapoznak, hogy iskoláikban nem tanították őket közismereti tantárgyakra. Tény, hogy az ultraortodox zsidó fiatalok finoman szólva nem a szerteágazó tudományágak tömkelegét szívják magukba, lényegében csak a Tórát tanulmányozzák, de ne búsuljunk, közel a hasonlóság: a földrajztól pl. már nálunk is meg akarnak szabadulni.

Az ultraortodox vallásos életmódot elhagyó 52 izraeli egyebek között azt kifogásolja, hogy diákkorukban az állami iskolákban nem tanították őket a törvényben egyébként megkövetelt közismereti tantárgyakra, és ezért – például megfelelő matematikai ismeretek és angol nyelvtudás nélkül – nehézségeik vannak a munkaerőpiacon. Állami pénzügyi jóvátételt követeltek oktatásuk hiányosságaiért.

Az állam jogi képviselői elutasították a kártérítési igényt. Az állam első körben bírósági procedúra nélkül próbálja meg semmissé tenni igényüket, arra hivatkozva, hogy a beadványban szereplő ügyek jelentős része a törvény szerint már elavult.

A jogi indoklásban ugyanakkor azt is közölték, hogy ha a bíróság mégis megítélné a jóvátételt, akkor azt peres úton áthárítják a szülőkre és az érintett oktatási intézményekre, ugyanis az állam álláspontja szerint ők viselik a jogi felelősséget a szóban forgó kérdésben.

Az állami indoklás szerint egyrészt a szülők szabadon választották gyermekeiknek a közismereti tudást nem adó intézményeket más, azokat is tanító iskolák helyett, másrészt az ultraortodox iskolák a felelősek azért, hogy az oktatási törvény követelményeit megszegve nem tanítják az adott tárgyakat.

A csoport már felelt is az állami válaszra: nem fogadják el a felelősség áthárítását, mert szerintük az állam felelősséggel tartozik törvényeinek végrehajtatásáért, és költségvetési támogatásban részesíti az érintett iskolákat, annak ellenére, hogy azok figyelmen kívül hagyják az oktatási törvényt.

(MTI nyomán)

London: illegális zsidó iskolákban molesztálják a kis metélteket a rabbik – az állam nem szól, mert antiszemitizmus lenne

Izrael vezető ultraortodox rabbija úgy döntött: pészah alatt is kóser marihuánát fogyasztani

A muszlimnak Mohamedet, a "jó" zsidónak a nőket tilos ábrázolni: kiretusálták Merkelt az imádott tetűhintásai

Ultraortodox zsidók tették rémálommá fajtársaik számára a 11 órás repülőutat

Ortodox zsidók szexuális bűncselekményei kapcsán maradt néma a korábbi brooklyni ügyész

Amiről nem eshet szó a "szabad" nyugati médiában: gyermekmolesztáló ultraortodox zsidók


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »