Ülősztrájkolnak a demokraták a képviselőházban

A fegyvervásárlás szigorítását sürgető demokrata párti képviselők ülősztrájkja miatt kaotikus a helyzet a washingtoni képviselőházban: nincs jele, hogy a képviselők visszakoznának, és abbahagynák második napja tartó ülősztrájkjukat a Capitoliumban, miközben az akciót elutasító republikánus vezetők szintén hajthatatlanok.

Megfogyatkozott létszámban ugyan és kifáradtan, néhányan plédbe burkolózva vagy kispárnán bóbiskolva, de a demokrata párti képviselők folytatják szerdán kezdett ülősztrájkjukat a törvényhozás épületében. A politikusok állítják: addig nem mozdulnak, amíg nem teljesül követelésük, vagyis napirendre nem kerül a szavazás a fegyvervásárlás és -viselés szigorításáról.

Az ülősztrájk szerdán, a déli órákban kezdődött a tekintélyes emberjogi harcos, John Lewis georgiai képviselő vezetésével, s a politikusok azt követelik, hogy a fegyvervásárlás szigorításáról szóló törvényjavaslat szavazását még július 5. előtt tartsák meg. Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke ugyanis akkorra napolta el a voksolást. Maga Ryan csütörtökre virradóra megpróbálkozott azzal, hogy valamiféle rendet teremtsen: republikánus képviselőkkel együtt éjjel három óra körül visszatért a képviselőházba, és szavazást javasolt a zikavírus elleni küzdelemre biztosítandó pénzről. Hurrogás és kiabálás fogadta. „Szégyen és gyalázat!” – kiáltották oda neki a demokrata képviselők. Éjjel elszabadultak az indulatok az épületben: az egyik texasi republikánus, Louie Gohmert képviselő azt kiáltotta oda demokrata párti kollégájának, hogy „radikális iszlamisták vagytok!”, mire a demokrata párti politikus visszakiabált. Nancy Pelosi, a képviselőház volt elnöke, a demokraták frakciójának jelenlegi vezetője a hangzavarban leszögezte: nem fogadják el a republikánusok álláspontját. Paul Ryan ugyanis korábban Twitter-üzenetben és televíziós interjúban egyaránt azt hangoztatta, hogy a demokraták akciója nem más, mint szenzációhajhászás.

„Győzni fogunk” – énekelték helyi idő szerint a hajnali órákban a képviselők, és – miután a házelnök lekapcsoltatta a C-SPAN televízió kameráit – mobiltelefonjaikon „közvetítették” a történéseket, amit a Capitolium épülete előtt addigra összesereglett és a demokrata akciónak szurkoló tömeg figyelt. Hajnalra a Facebook segítségével az interneten élőben nézhették az érdeklődők, hogy mi zajlik a képviselőházban. A protestáló akcióban részt vesz Bernie Sanders vermonti szenátor, Hillary Clinton volt vetélytársa az elnökjelöltségért folytatott küzdelemben és Elizabeth Warren szenátor is, aki kiszivárogtatott információk szerint Clinton egyik alelnökjelöltje lehet.

Jim Manley demokrata stratéga, aki több mint két évtizedig a szenátusban dolgozott, egy interjúban arról beszélt, hogy évtizedekre visszamenően sem emlékszik ilyen akcióra a képviselőházban. „Elképesztő, hogy a demokratáknak sikerül élőben közvetíteniük, hogy mi történik, annak ellenére, hogy a parlamenti munka szünetel, s a tévékamerákat is lekapcsolták” – fogalmazott Manley, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a demokraták minden szabályt és szokásrendet felrúgtak.

Obama elnök, aki a minap azt mondta, elnökségének legnagyobb fájdalma, hogy nem sikerült átvernie a kongresszuson a fegyvervásárlást szigorító törvényt, Twitter-üzenetben mondott köszönetet az akcióért John Lewis képviselőnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »