Ukrán tagadás: nem mi szállítottunk rakétát Észak-Koreának

Ukrán tagadás: nem mi szállítottunk rakétát Észak-Koreának

Riadt és heves tagadást váltott ki ukrán részről az a vád, amely a New York Times tegnapi számában jelent meg ezzel a címmel: „Észak-Korea rakétasikere egy ukrán üzemhez kötődik, mondják vizsgálók”.

De mielőtt megkezdenénk a tények ismertetését, elengedhetetlen annak bemutatása, hogy a választási kampány közeledtével milyen, még a korábbinál is mélyebb szintű tényhamisításra vetemedik az ellenzéki pártokat támogató cselédsajtó.

Az „Orbán Putyin pincsije” fára szintén rácsavarodott Index.hu a fenti NYT cikkre hivatkozva a témát ezzel a címmel írta át: „Orosz rakétahajtóművek hajthatják az észak-koreai rakétákat”.

Ha már a külföldi lapok tartalmának hamisításánál tartunk, gyorsan érdemes egy talán még ennél is gyomorforgatóbb hamisításra felhívni olvasóink figyelmét. Ez pedig a Klubrádió tegnapi lapszemléjében jelent meg ezzel az ismertetéssel:

„A ’Mélyen megosztott Európá’-t mutatja be az RTN News spanyol lap, amely a kelet-európai országok közül Magyarországot kiemelve ír a gazdasági eredményekről és a demokrácia szégyenéről – bemutatva a kormányzó párt álságos politikáját. S arra a következtetésre jut, hogy Európa ma sokkal jobban megosztott, mint a vasfüggöny leomlása és az új tagok uniós csatlakozása előtt volt – tekintve a jólétet, a vagyoni különbségeket, a boldogsági indexet és demokrácia helyzetét.”

Most pedig nézzük, valójában mit írt az egyébként már az ismertetéskor is három napos cikk, amely az angol nyelvű, alicantei szerkesztésű hetilap portálján jelent meg. Ugyanis megéri. Mert a magyar miniszterelnök és politikájának ilyen mennybemenetelét nem igen énekelte meg médium az elmúlt években. A cikk lényege, hogy a nyugati sajtóból tájékozódó közvéleményt totálisan félrevezetik, ugyanis egyszerűen példátlan az a népszerűség, amelyet Orbán Viktor és pártja magáénak tud.

Mind e mellett „az olyan országok, mint Szlovákia, Lengyelország, a Cseh Köztársaság és különösen Magyarország a demokráciának olyan példáját mutatják, ami megszégyeníti a nyugati kormányokat”. A magyar kormány népszerűsége olyan nagy, hogy az „messze túlmegy Merkel kancellár, Macron elnök és Theresa May brit miniszterelnök álmain. Hét évvel megválasztása után a Fidesz népszerűbb, mint valaha”.

A magyar politikát ezután részleteiben magasztaló cikk azzal zárul, hogy ma sokkal mélyebb árok választja el Európát, mint a kommunizmus idején.

Hírdetés

Csakhogy most a régi vasfüggönytől keletre fekvő országok a boldogabbak. Mennyi fog eltelni, ameddig Magyarország, Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia ismét tankcsapdákat, szögesdrótkerítést, őrtornyokat és határellenőrző pontokat épít ki ezúttal azért, hogy „kinn tartsa a nyugatiakat?”

– zárul a cikk, amelyben mindannak az ellenkezőjéről szó van, mint ami a Klubrádió hazugsága szerint az „álságos” Magyarország „szégyene”.

Most pedig vissza a témára.

A New York Times egy hétfőn megjelent, a londoni székhelyű Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetéből kikerült szakértői elemzésre és bizalmas amerikai hírszerzői információkra hivatkozva több mint hat nyomtatott oldal terjedelmű cikkben számolt be arról, hogy Észak-Korea sikere egy olyan interkontinentális rakéta tesztelésében, amely elérheti az Egyesült Államokat, úgy volt lehetséges, hogy feketén vásároltak rakétamotorokat feltehetőleg egy olyan ukrán gyárból,a melynek „történelmi kapcsolatai” vannak orosz rakétaprogramhoz.

Kijevet a vád rendkívül feldühítette, tudósított róla magyar idő szerint ma hajnalban a Russia Today nevű orosz globális tévéállomás angol nyelvű szolgálata. Idézi Alekszandr Turcsinovot, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkárát, aki kijelentette: Kijev „minden esetben teljesíti a nemzetközi kötelezettségét” és hogy Ukrajnában egyetlen gyártó vállalat nincs kapcsolatban Phenjannal”.

A jelentésre az ukrán állami űrhivatal is válaszolt, amely jelentésében „alaptalannak” nevez minden olyan vádat, miszerint ukrán ügynökségek hozzájárultak volna észak-Korea ballisztikus rakétaprogramjához.

A rakétamotorok átadásában megnevezett Juzsmas ukrán üzem hivatalos honlapján angol nyelvű szövegben közölte, a „szakértői” (idézőjel az eredeti Juzsmas-nyilatkzatban)  jelentés feltételezésének nincs köze a valósághoz. Hozzátette: „őszinte sajnálatát” fejezi ki a New York Times „provokatív” cikke miatt, amely inkompetens „szakértői” véleményen alapul.

A Sputnik News orosz hírügynökség német nyelvű szolgálata ezzel a címmel tudósít az esetről: „Kijev állítólagos fegyverszállítása Észak-Koreának: Timosenkó már bűnösöket nevez meg”.

Folytatás:http://magyaridok.hu/kulfold/ukran-tagadas-nem-mi-szallitottunk-raketat-eszak-koreanak-2085064/

Ukrán tagadás: nem mi szállítottunk rakétát Észak-Koreának


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »