Ukrán oktatási törvény: fenyegetőzés után tárgyalna Szijjártó

Ukrán oktatási törvény: fenyegetőzés után tárgyalna Szijjártó

Egy varsói egyeztetés után Ungvárra utazik hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy személyesen is egyeztessen az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatos helyzetről – jelentette be Menczer Tamás, a tárca kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

Szijjártó a tervek szerint a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetőivel és Hennagyij Moszkallal, Kárpátalja kormányzójával tárgyal majd. A tanácskozáson értékelni fogják az eddig megtett lépéseket, és beszélni fognak arról, hogy a magyar kormány még milyen döntéseket hozhat a kárpátaljai magyarok érdekében, idézi Menczer közleményét az MTI.

Szijjártó Péter már sokszor elmondta, hogy „gyalázatosnak és elfogadhatatlannak tartja” az ukrán oktatási törvény módosítását. Ennél azonban tovább is ment: a törvény elfogadása után garantálta, hogy „Ukrajnának ez fájni fog”, és Magyarország az Európai Unióban blokkol és megvétóz majd minden olyan lépést, amely a keleti partnerség program jegyében Ukrajnának újabb előrelépést jelenthetne az európai integrációs folyamatban.

A külügyminiszter fenyegetése nagy felhördülést váltott ki ukrán oldalon; Viktoria Szjumár, az ukrán felsőház szólásszabadság és információs politika bizottságának elnöke válaszként azt üzente, ha Orbán hidegháborút indít ellenük, akkor rosszul döntött. Szijjártó ungvári útja annak is jele lehet, hogy a külügyi vezető finomított eszköztárán, és zsarolás helyett tágyalásos úton próbálja rendezni a kárpátaljai magyarság helyzetét – Liviu Pop román oktatási miniszterhez hasonlóan, aki Kijevben egyeztetett az ukrán törvényről a helyi román kisebbség védelmében.

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »