Ukrajnának nincsenek meg a szükséges tartalékai a fűtési szezon zavartalan lebonyolításához

Ukrajna nincs felkészülve az esetleges a vészhelyzetekre – fejtette ki véleményét Valentin Zemljanszkij energetikai szakértő a Golos.ua hírügynökségnek adott kommentárjában.

A készletezés folyamatával nincs probléma, ellenben a mennyiséggel viszont igen – mondta el véleményét Zemljanszkij, miközben kommentálta az energetikai minisztérium értékelését azzal kapcsolatban, hogy mennyire áll készen Ukrajna a fűtési idényre.

Véleményét a szakértő tényekkel is alátámasztotta: „Az ehhez szükséges gázmennyiséget nem sikerült bekészleteznünk. Már az az információ is napvilágot látott, hogy a fűtési idény október 10-től kezdődik.  A maximum, amit elérhetünk, hogy 15 milliárd köbméter földgázt tudunk bekészletezni. Orosz gáz nélkül nem lesz nyugodt fűtési idényünk, szükségünk van rá a hideg tél idejére. 15 milliárd köbméter kritikusan kevés.  Ami a kőszénkészleteket érinti, ott az a lényeg, hogy ne mérgesedjen el a helyzet Kelet-Ukrajnában, folyamatos legyen a kőszénvásárlás.  Ha pedig bármilyen okból kifolyólag az atomerőművek egyik blokkja meghibásodna, akkor hőenergiával kell majd pótolni az energiaveszteséget, ami pótlólagos kőszén felhasználáshoz vezethet. Ez azt jeleni, hogy nincsenek megfelelő készleteink különleges vészhelyzetekre.”

Ihor Naszalik energetikai és szénipari miniszter úgy véli, hogy nincs semmi probléma a 2016/2017-es fűtési szezonra való felkészülés folyamatával: „Semmi probléma nincs a közelgő fűtési idényre való felkészüléssel. Bármilyen spekulációk, és a politikusoknak azon kijelentései, hogy az ország nem eléggé felkészült, nem felel meg a valóságnak”.

Naszalik már többször is kijelentette, ha megszűnne a kőszénvásárlás Ukrajna megszállt keleti területeiről, akkor az ország beindítaná a gázolajblokkokat hőerőműveiben, hogy az egységes energiarendszerben biztosítani tudják a megfelelő nyomást.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: fűtési szezon, Ukrajna, ukrajnai hírek, ukrán gazdaság, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »