Ukrajnában nagy szükség van a pápa kérésére gyűjtött adományra

Ukrajnában nagy szükség van a pápa kérésére gyűjtött adományra

Claudio Gugerotti, Ukrajna apostoli nunciusa október 6-án látogatást tett annál a bizottságnál, amely az ukrán nép megsegítésére összegyűjtött adományok szétosztására jött létre.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A bizottság alig négy hónappal ezelőtt alakult, a nuncius harmadik alkalommal nézte meg tevékenységüket. Közvetítette Ferenc pápa üdvözletét és áldását Jan Sobilónak, Zaporizhia püspökének, a bizottság elnökének. Elmondta neki, hogy a Szentatya sokat gondol az országra, különösen a keleti – az Oroszországgal fennálló konfliktus által leginkább sújtott – területek lakosságára.


Április 24-én Ferenc pápa felhívására Európa minden egyházmegyéjében gyűjtést rendeztek a konfliktus sújtotta ukrán lakosság javára. Ezt követően az összegyűlt adományoknak egy számlát nyitottak, amelyet június közepén Pietro Parolin szentszéki államtitkár ukrajnai látogatásakor bocsátottak a bizottság rendelkezésére.

Az ország keleti régióiban – Donyeck, Luhanszk, Harkov, Dnyipro, Zaporozhia – a civil lakosság körében nagyon magas a háborús menekültek száma. A szeparatisták és az ukrán reguláris hadsereg közti összecsapások folyamatosan zajlanak, ezért ezek a területek „szürke zónának” számítanak, ahol a civil lakosság állandóan az erőszak fenyegetettségében él, amelynek tragikus következménye a nyomor, az éhínség.

Az anyagi források elosztásánál az volt a prioritás, hogy azok az egyházmegyék részesüljenek belőle, ahol a legnagyobb számban vannak a menekültek: ahol sürgető szükség van élelmiszerre, gyógyszerre és orvosi ellátásra. Sobilo püspök a helyi sajtónak elmondta, hogy a bizottság feladatai közé tartozik a menekültek befogadásával, ellátásával foglalkozó plébániák, szervezetek projektjeinek elbírálása, a menekültek ellátására vonatkozó tervek vezérelveinek kidolgozása.

„Ferenc pápa kezdeményezése konkrét jele az ukrán nép iránti szeretetének” – mondta Jan Sobilo, majd hozzátette: „Látogatása során Gugerotti nuncius hosszan időzött a rászorulókkal, azokkal, akiket a legnagyobb veszteség ért, akiknek el kellett hagyniuk otthonaikat… A nuncius látogatása megerősíti bennünk a pápa közelségét, szeretetét, amelyet kinyilvánított országunk iránt ezzel a nagylelkű gesztussal.”

Forrás: Ilsismografo.it

Fotó: Kinderheim Segel der Hoffnunk/Facebook; Caritas.org

Magyar Kurír
(tzs)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »